Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Segregation och ojämlikhet driver kriminalitet och skadar svensk ekonomi”

Publicerad: 18 juli 2022, 08:21

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Foto: Mattias de Frumerie

Förra veckan utsågs Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, till utredare för att motverka boendesegregation. Nu uttalar han sig om vad som krävs för att bryta segregationen och gängkriminaliteten i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Fem frågorErik PellingRegeringen

Varför tackade du ja till uppdraget och varför tror du att regeringen valde just dig?
– Att bekämpa segregationen är en av de viktigaste uppgifterna vi har framför oss. För att komma tillrätta med gängkriminaliteten, öka jämlikheten i Sverige och vända misstro till framtidstro måste vi komma tillrätta med segregationen. Som kommunstyrelsens ordförande i Sveriges fjärde största kommun har jag färska erfarenheter från segregationens många nackdelar, men också handfasta erfarenheter från det lokala arbetet för att bryta segregationen, säger Erik Pelling till Fastighetsnytt.

Läs även: Gränby kämpar för att slippa stämpeln utsatt område: ”Vi måste orka kriga”

Vad krävs för jämlikare boendevillkor i Sverige?
– Vi behöver göra många saker, men det viktigaste är en politik som får fler i arbete och egen försörjning, en likvärdig skola som ger alla barn en bra start i livet och att vi bygger blandat.

Hur många nya bostäder behövs för att bryta segregationen och hur kan renovräkning stoppas?
– Vi behöver fortfarande bygga ikapp bostadsbristen och sedan fortsätta att bygga i takt med behoven. Men det räcker inte att bygga nytt. Jobb, skola och många andra politikområden behöver också sättas i rörelse för att bryta segregationen. Att kunna bo kvar även efter en renovering är en annan viktig förutsättning. 

Läs även: Danmarks hårda politik: ”Höga betonghus längst ned i bostadshierarkin”

Hur ska trångboddheten för storfamiljer lösas?
– Den viktigaste insatsen för att minska trångboddheten är att se till att fler och inte minst fler kvinnor får möjlighet till eget arbete och egen försörjning. Men vi måste också se till att bygga även för de lite större familjerna. Ett bra område innehåller både stora och små lägenheter, både småhus och flerfamiljshus och har en bra mix av olika upplåtelseformer. 

Läs även: Erik Pelling (S) får i uppdrag att ta fram verktyg mot boendesegregation

Hur kan jämlikare levnadsvillkor bidra till minskad brottslighet?
– Segregation och ojämlikhet driver kriminalitet och skadar svensk ekonomi. Jämlika samhällen är bra för alla, säger Pelling. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.