onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Sänker inte markpriserna

Publicerad: 28 april 2015, 15:56

Karin wanngård. Foto: Maria Nordlander.

Majoriteten i Stockholms Stad kommer inte att sänka markpriserna. Man kan dock tänka sig att ta hänsyn till andra aspekter än bara högsta bud.

Ämnen i artikeln:

Karin WanngårdStockholm

Majoriteten i Stockholms Stad kommer inte att sänka markpriserna. Man kan dock tänka sig att ta hänsyn till andra aspekter än bara högsta bud. Det säger Karin Wanngård i en intervju med Fastighetsnytt.

I Stockholm är markanvisningstävlingar ett vanligt sätt att sälja marken, där den som bjuder högst vinner. De höga markpriserna gör det svårt för många bolag, speciellt små, att få ihop kalkylen. Har ni några funderingar kring att se över dem?

– Nej, det finns det inte. Vi har en skyldighet gentemot stockholmarna att ha en marknadsprissättning på marken. Vi kommer inte att dumpa markpriset på något sätt, det skulle i bästa fall gynna den som flyttar in i första hand, men när lägenheten säljs vidare är frågan om lägenheten får ett marknadsmässigt pris. Så den vägen är inte gångbar. Det vi kan göra är att inte alltid sälja till högstbjudande, utan också ta in andra aspekter när priset sätts, såsom arkitektur, höga miljökrav och att en byggare är beredd att bygga små lägenheter där vi vet att efterfrågan är stor.

I tidigare nummer har Fastighetsnytt skrivit om hur den allt starkare Öresundsregionen kan vara ett alternativ för människor eller företag som vill etablera sig i Stockholmsregionen. Karin Wanngård tror att vi har råd att växa på båda ställena, och tror inte att Stockholm konkurrerar med lokaliseringar i övriga Sverige, utan snarare övriga Europa. Hon menar samtidigt att bostadsbristen hindrar landets tillväxt.
– I och med att Stockholm står för 40 procent av Sveriges BNP leder bostadsbristen till följdproblem när företag vill expandera. Vi måste få upp takten på byggandet för att Stockholmsregionen ska fortsätta stå för landets tillväxt.

Maria Nordlander

En längre intervju med Karin Wanngård publiceras i nästa nummer av Fastighetsnytt.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev