tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Så säger branschen efter krismötet med Löfven

Publicerad: 20 februari 2020, 15:49

Skanska-chefen Gunnar Hagman var en av de som träffade Stefan Löfven på onsdagen. Foto: Skanska

Regeringen är oroad över att bostadsbyggandet går ner och kallade till stormöte. Så här säger branschen efter den fem timmar långa manglingen.

Ämnen i artikeln:

Stefan LöfvenPer BolundSkanskaPeabByggföretagenBostadsrätterHyresrätter

Befolkningen ökar men bostadsbyggandet minskar. Regeringen är oroad över utvecklingen och kallade under onsdagen branschen till ett fem timmar långt möte som leddes av statsminister Stefan Löfven. Med på mötet fanns även statsråden Per Bolund, Eva Nordmark och Matilda Ernkrans liksom 20-talet företrädare från branschen. Tidningen Byggindustrin har pratat med en rad branschföreträdare efter mötet som hade fokus på bostadsförsörjning och klimatutmaningen. 

”Positiv känsla”

En av deltagarna var Gunnar Hagman, vd för Skanska Sverige:

– Jag fick en mycket positiv känsla av onsdagens möte med statsministern och övriga statsråd, samtliga visade på ett stort engagemang och en vilja att åstadkomma en förändring. Det ger oss en förhoppning om att saker kan hända under den här mandatperioden, säger Gunnar Hagman till tidningen Byggindustrin. 

Skanska tog tillfället i akt att lyfta frågan om behovet av ökad rörlighet på bostadsmarknaden och samtidigt stimulera efterfrågan på miljöcertifierade bostäder. Företaget presenterade det egna förslaget om en grön flyttbonus.

– Den som flyttar till ett miljöcertifierat boende bör få lägre reavinstskatt. Det går att öka bostadsbyggandet och samtidigt främja efterfrågan på miljöcertifierade bostäder. Vi poängterade även att staten har ett ansvar att vara föregångare när det kommer till minskad klimatpåverkan genom att använda upphandlingsverktyget för att styra mot klimatneutralitet. Där går det alldeles för långsamt, säger Gunnar Hagman.

Alla fick göra en lägesbeskrivning

Alla inbjudna fick tre minuter var att ge sin bild av läget i branschen just nu. 

Göran Linder, affärsområdeschef för projektutveckling på Peab, framförde huvudbudskapet att det absolut viktigaste för att få en hållbar och stabil produktion över tid är långsiktiga spelregler och kommunernas markpriser. Han lyfte bland annat Finland som ett föredöme. Där har man enligt honom skapat långsiktiga spelregler, vilket ger en stabil marknad som levererar bostäder i en jämn takt trots att amorteringskraven är högre än i Sverige.

Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sverige, tog upp att ett problem som måste lösas är att NCC redan i dag producerar typhus som är 22 procent billigare att producera än kostnaden för unika projekt. Trots det bromsas efterfrågan av den typen av bostäder upp av väldigt detaljstyrda detaljplaner och olika särkrav.

– Med fler regelförenklingar, till exempel funktionskrav och mer mjuka parametrar vid upphandlingar, skulle friheten öka samtidigt som det skulle skapa möjligheter att bygga mer standardiserat. Här tror jag att det finns en enorm kraft att påverka samhällsutvecklingen genom att använda offentliga upphandlingar på ett bättre sätt, säger Henrik Landelius.

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen, deltog tillsammans med några av medlemsföretagen. Hon tog bland annat upp exempel på problematik där olika politikområden och myndigheter inte drar åt samma håll.

– Vi är ense om behovet att minska klimatpåverkan, om vikten av cirkulär ekonomi, ställa om transportsektorn, minska Co 2-utsläpp, göra det mer möjligt att åka kollektivt. Samtidigt så får inte berg från bygget av tunnelbanan i Stockholm återanvändas i andra byggen, eftersom man inte ser det som naturmaterial, utan som avfall, säger Tanja Rasmusson. 

Efterlyser regler som tillåter mer återbruk

Konsekvensen av detta blir enligt henne en 23 miljarder kronor högre prislapp för de nya tunnelbanelinjerna och miljoner tunga lastbilstransporter för deponi. Hon efterlyste därför att ett regelverk som tillåter cirkulär användning av naturmaterial vid byggen påskyndas.

– Det intressanta blir nu hur samtalen tas om hand, och vad fortsättningen blir. Statsministern sade att han gärna ser fortsatta samtal. Men samtal måste leda till konkreta reformer. Jag skulle vilja se att nästa steg blir att även oppositionen bjuds in till samtal, först då kan vi räkna med riktig verkstad, säger Tanja Rasmusson till Byggindustrin.

Johanna Åfreds

Deltagare på mötet

Joachim Hallengren, Bonava 

Johan Lindholm, Byggnads

Per-Olof Sjöö, GS-facken

Patrik Hall, Heimstaden

Jonas Erkenborn, HSB

Ola Månsson, Installatörsföretagen

Johan Skoglund, JM

Henrik Landelius, NCC

Göran Linder, Peab

Mårten Lilja, Riksbyggen

Per Uhlén, Rikshem

Gunnar Hagman, Skanska Sverige

Cecilia Fasth, Stena Fastigheter 

Anders Nordstrand, Sveriges Allmännytta

Tanja Rasmusson, Byggföretagen

David Johnsson, TMF

Olof Andersson, Trianon

Lennart Weiss, Veidekke

Joakim Henriksson, Obos

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev