Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Så reagerar branschen på valet av Peter Eriksson

Publicerad: 25 maj 2016, 07:55

Rosenbad.

Under dagen presenterade Stefan Löfven sin nya regering. Bland många förändringar valdes Miljöpartiets före detta språkrör Peter Eriksson till ny bostadsminister. Vi har kartlagt vad branschen tycker.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

Under dagen presenterade Stefan Löfven sin nya regering. Bland många förändringar valdes Miljöpartiets före detta språkrör Peter Eriksson till ny bostadsminister. Vi har kartlagt vad branschen tycker om valet.

En kort stund efter att presskonferensen var över verkar den samlade reaktionen vara positiv.

Reinhold Lennebo, vd, Fastighetsägarna
– Mitt intryck är att han är en lyssnande politiker och att han kommer att fortsätta med det som minister. Vidare har han ju erfarenheter från Bryssel och vet att det finns bostadsmarknader som fungerar. Det är två bra utgångspunkter, liksom att Löfven vill kalla till sig bostadsmarknadens parter för att diskutera lösningar på den svenska bostadssituationen, säger han till Fastighetsnytt.

Maria Rankka, vd, Stockholms Handelskammare
– Lite otippat med en rutinerad politiker som jag hoppas kan få saker gjorda. Trevlig person, säger hon till Fastighetsnytt.

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier
– Peter Eriksson har erfarenhet av politik på alla nivåer, från kommun till EU-parlament. Med tanke på bostadsmarknadens situation borde det vara en fördel. Vi hoppas på ett bra samarbete, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier.

Tomas Ernhagen, chefsekonom, Fastighetsägarna
– Blandade känslor. Peter Eriksson är ju erfaren och pragmatisk. Men samtidigt är det ett problem att bostadsfrågorna inte ingår i politikens kärna. Det gör att det blir lite väl mycket snack och på tok för lite verkstad. Men jag håller en tumme för att Eriksson ska lyckas vända skutan i rätt riktning.

På presskonferensen berättade statsminister Stefan Löfven även att han tillsammans med Peter Eriksson ska kalla till sig bostadsmarknadens alla aktörer för att samtala om vad som kan göras för att förbättra bostadssituationen i Sverige.

– Ett bra initiativ, naturligtvis deltar vi gärna i de samtalen. Jag är glad över att även statsministern kommer att engagera sig i detta, landets bostadskris kräver att frågan lyfts upp på högsta politiska nivå där de stegrande byggpriserna är en av flera viktiga frågor, säger Kurt Eliasson, vd på SABO.

Reaktioner på sociala medier
Utnämningen av Peter Eriksson som bostadsminister har väckt intresse på Twitter och här kommer ett axplock av de reaktioner som kommit.

Lennart Weiss, som varit fastighetsbranschens lite orealistiska favorit att ta över bostadsfrågorna, välkomnar valet av Eriksson och skriver att han är den bästa miljöpartisten vi kunde fått. ”Spännande med en pragmatisk, öppen och lyssnande person. Tummen upp!”

En annan favorit att ta över posten är Jonas Nygren, tidigare KSO i Sundbyberg, som nyligen föreslog ett liberalt val. ”Peter Eriksson (mp) ny bostadsminister med uppdrag att bygga mycket. Bra med hans långa erfarenhet från lokal och nationell nivå.”

Ewa Thalén Finné, moderaternas talesperson i bostadsfrågor, välkomnar den nya bostadsministern. ”Förväntar mig nu att det blir mer fokus på reformer för en bättre fungerande bostadsmarknad.”

Kent Persson, tidigare partisekreterare i moderaterna och nu utvecklingschef och investeringschef på Heimstaden: ”Eriksson har lång erfarenhet, vilket är bra. För att lösa #bokris krävs mer än ökat bostadsbyggande, reformer måste fram.”

Maria Nordlander
Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.