Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Så påverkar EU dig i ditt dagliga arbete

Publicerad: 13 maj 2019, 12:30

Foto: iStock.

I det senaste numret av Fastighetsnytt fokuserar vi på det stundande EU-valet, och de många olika frågor som på olika sätt påverkar fastighetsbranschen. Vi har frågat fem branschrepresentanter hur EU påverkar dem i deras dagliga arbete?


Artikeln är tidigare även publicerad i Fasighetsnytt nummer 2, 2019.

I det senaste numret av Fastighetsnytt fokuserar vi på det stundande EU-valet, och de många olika frågor som på olika sätt påverkar fastighetsbranschen. Vi har frågat fem branschrepresentanter hur EU påverkar dem i deras dagliga arbete?

Ulla Werkell, skattejurist, Fastighetsägarna

Ulla Werkell. Foto: Magnus Glans.

EU påverkar mig dagligen i mitt arbete. Dels genom de direktiv på skattesidan som EU har antagit och som Sverige sedan måste implementera i sin lagstiftning. Dels genom det samarbete som vi har med andra europeiska organisationer inom ramen för European Real Estate Forum. Ett samarbete där vi försöker lyfta fram och skapa förståelse för branschens betydelse för tillväxt och samhällsutveckling hos kommissionen och EU-parlamentet

Peter Stigson, hållbarhetschef, Projektengagemang

Peter Stigson. Foto: Projektengagemang.

Genom EU-finansiering av FoU-projekt som möjliggör kunskaps- och metodutveckling för att driva på hållbarhetsarbete, vilket förstärks ytterligare av de nätverk och lärande som dessa projekt skapar. Det är även viktigt att hålla sig uppdaterad kring utredningar och direktiv från kommissionen, parlamentet och rådet som sätter ramar för vår svenska samhällsutveckling.

Henrik Weston, utvecklingsledare samhällsplanering, Länsstyrelsen

Henrik Weston. Foto: Länsstyrelsen.

Svårt att säga, men just nu inspireras jag av hur man i exempelvis Tyskland och Österrike sedan lång tid tillbaka jobbar med bostadssociala frågor. Min bedömning är att Sverige behöver titta mer på hur andra EU-länder jobbar med detta. Särskilt nu när flera partier vill införa marknadshyror i nyproduktion.

Marianne Hedberg, miljöexpert, Sveriges Byggindustrier

Marianne Hedberg. Foto: Rosie Alm.

Det händer mycket inom miljö- och hållbarhetsområdet, både på EU-nivå och nationellt, som påverkar mitt arbete. Att effektivisera hela byggprocessen, från planering till genomförande och drift, kräver goda kunskaper och smarta verktyg för både byggherrar och entreprenörer. Det ingår i mitt uppdrag att bidra till att EU-regler om avfall, farliga ämnen, energi och annat hanteras tydligt och begripligt för våra medlemmar.

Kristina Andersson, Global Head of Research, Datscha

Kristina Andersson. Foto: Datscha.

Den största påverkan tar sig uttryck i att man känner en känsla av frihet och samhörighet med andra europeiska länder. Jag följer EU-frågorna och tycker att det känns tråkigt att Storbritannien vill lämna EU, som det ser ut i dag. Vi har så mycket gemensamt med Storbritannien. EU påverkar svensk lagstiftning med sina direktiv mer än vad man tror. Därför är det viktigt att folk går och röstar i EU valet den 26 maj. EU har så stort inflytande över vår vardag och därför måste vi påverka vilka som sitter i EU-parlamentet.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.