Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

S vill se en ny social bostadspolitik

Publicerad: 13 februari 2017, 07:33

Lennart Weiss.

Foto: Veidekke.

Socialdemokraterna tillsätter en ny grupp av experter från byggbranschen som ska ta fram en ny, social bostadspolitik. Ordförande för gruppen är Veidekkes Lennart Weiss.


Ämnen i artikeln:

VeidekkeMarie LinderSocialdemokraternaLennart Weiss

Socialdemokraterna tillsätter en ny grupp av experter från byggbranschen som ska ta fram en ny, social bostadspolitik. Ordförande för gruppen är Veidekkes Lennart Weiss. Detta skriver Dagens Industri.

Målet med gruppen är att ta fram olika handlingsalternativ för en ny social bostadspolitik, för att stärka ekonomiskt svaga grupper. I gruppen, där alla sitter som privatpersoner, och inte som företrädare för sina respektive organisationer, ingår:

- Lennart Weiss, ordförande – kommersiell direktör på Veidekke
- Lotta Jeansson – bostadspolitisk expert på Riksbyggen
- Evelina Holm – kommunikationschef på Einar Mattsson
- Marie Linder – förbundsordförande Hyresgästföreningen
- Åsa Johansson – ordförande för SABO
- Johan Löfstrand – bostadspolitisk talesperson, Socialdemokratierna

– Som bekant överläts ansvaret för bostadsfinansieringen till hushållen på 90-talet och vidare flyttade staten ansvaret för bostadsplaneringen till kommunerna. Resultatet ser vi idag i form av en alltmer tudelad och ojämlik bostadsmarknad där unga, ekonomiskt svaga, migranter, äldre med låga pensioner med flera är tydliga förlorare. I tillägg finns många tecken som tyder på att Sverige halkat efter flertalet västliga länder när det gäller sociala ambitioner inom det här området, skriver Lennart Weiss på sin Facebook-sida och fortsätter:

– Men arbetsgruppen har inte till uppgift att skriva ett färdigt program. Baserat på en analys av nuläget på bostadsmarknaden och det systemskifte som skedde på 1990-talet ska gruppen ta fram olika handlingsalternativ för en ny social bostadspolitik, med förhoppning att inlägget kan bli relevant för den breda politiska debatten.

Gruppen som presentera sin analys efter sommaren.

–  Det är alltså ingen SoU som ska levereras utan mer av ett väl genomarbetat debattinlägg med ett antal principiella svar på en grunden mycket komplicerad politisk frågeställning, säger Lennart Weiss.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.