onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

S besvarar FN-kritiken: “Vi har misslyckats”

Publicerad: 27 november 2019, 14:54

Johan Löfstrand (S) debatterade renovräkningar i riksdagen på onsdagen. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

Dokumentärfilmaren Fredrik Gerttens film “Push” om fastighetsmarknaden visades i riksdagen på onsdagen. Efteråt följde en politisk diskussion om renovräkning, där Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson, Johan Löfstrand, besvarade kritiken.

Ämnen i artikeln:

FN

Dokumentärfilmaren Fredrik Gerttens film “Push” om fastighetsmarknaden visades i riksdagen på onsdagen. Efteråt följde en politisk diskussion om renovräkning, där Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson, Johan Löfstrand, besvarade kritiken.

Precis som Fastighetsnytt tidigare rapporterat så har FN varnat Sverige för de allvarliga konsekvenser som följer när allmännyttan säljs. En sådan försäljning kan leda till så kallad renovräkning, då boende inte har råd att bo kvar när nya, privata ägare chockhöjer hyran efter en renovering.

I september hade dokumentärfilmaren Fredrik Gerttens film “Push” om ämnet svensk premiär och visades i dag i riksdagen, med både Fredrik Gertten och Leilani Farha från FN på plats.

– Det här handlar inte bara om bolag som Blackstone, utan även svenska bolag som Akelius och Heimstaden har nämnts i Danmark som haft samma problem, säger Fredrik Gertten.

Danmark en föregångare

Sedan Danmark införde hårdare lagstiftning med större skydd för hyresgäster vid renoveringar har riskkapitalbolagens intresse för landet dock dämpats. Något som Sverige också behöver göra, menar Leilani Farha, FN:s rapportör för bostadsfrågor.

– Privata fondbolag ser i dag Sverige som ett land där man kan tjäna stora pengar genom renovräkning. Sverige behöver snabbt återta sin ledande roll inom social bostadspolitik för att stoppa utvecklingen.

Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, moderator för samtalet, tror också på Danmarks linje.

– Det är viktigt att ändra lagstiftningen så att hyresgästerna får mer att säga till om vid renoveringar. Vi måste också sluta sälja ut allmännyttan i Sverige. Just nu är jag besviken över välfärdsutvecklingen i Sverige. Det behövs kloka politiska beslut och pengar för att bygga bostäder.

Bedrövad över utvecklingen

Med de orden bollar hon sedan över frågan till riksdagen och Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, som uppger sig vara bedrövad över den problematiska utveckling som Sveriges bostadsmarknad har haft de senaste tjugo åren.

– Vi har inte klarat av att utveckla bostadspolitiken i Sverige. Det bör ses som ett misslyckande att vi sedan 90-talet inte har pratat bostadspolitik, utan om marknad och marknadskrafter.

Nu syns konsekvenserna av det i form av ökade klyftor och social oro i många av våra stadsdelar, menar han.

– Det måste göras väldigt många olika saker. Först och främst måste kommunerna ta ett väldigt stort ansvar. Många gör redan det, som Malmö, men fler kommuner behöver i mycket större utsträckning planera för trygga och socialt hållbara städer.

Det kan enligt honom ske om staten också tar ett större ansvar framöver.

– I dag är orättvisan mellan kommuner jättestor, vissa tar ansvar, andra gör det inte. Staten måste vara en garant för att alla tar sitt ansvar och kanske i förlängningen skjuta till med pengar.

Vi måste stoppa rovdriften

Staten behöver också se över den spekulativa och kommersiella marknaden, fortsätter Löfstrand.

– Vi måste stoppa rovdriften av människor. Det handlar i grund och botten om att skydda bostaden från att bli ett spekulationsobjekt på samma sätt som den är i dag.

Slutligen måste mer hyresintäkter öronmärkas för kommande renoveringar, så att intäkterna blir kvar i fastigheterna och kan förvaltas därifrån, fortsätter han. Inte minst för att dämpa de hyreshöjningar som sker just nu.

– För att lösa den sociala utsattheten behöver olika departement och hela civilsamhället tillsammans ta ett större ansvar för att skapa stabilitet, säger Johan Löfstrand (S).

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev