Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Politik

Ryssland och Turkiet draglok i Europa

Publicerad: 13 Mars 2014, 08:47

Under 2014 och 2015 kommer 14,1 miljoner kvadratmeter handelsyta att färdigställas i Europa. Det framgår av en sammanställning Jones Lang LaSalle har sammanställt och presenterat på Mipim.


Ämnen i artikeln:

JLLMipim

Under 2014 och 2015 kommer 14,1 miljoner kvadratmeter handelsyta att färdigställas i Europa. Det framgår av en sammanställning Jones Lang LaSalle har sammanställt och presenterat på Mipim. Vi utgången av 2015 väntas Ryssland, Europas största land, ha störst andel av den totala handelsytan i världsdelen.

Förra året färdigställdes 5,6 miljoner kvadratmeter handelsyta i Europa enligt JLL, en ökning med 11,2 procent sedan 2012. I år väntar man sig att ökningen blir hela 28,6 procent och att 7,2 miljoner kvadratmeter yta tas i bruk. Det är den högsta nivån sedan 2008. Nästa år väntas ytterligare 6,9 miljoner kvadratmeter tas i bruk.

Det är de så kallade tillväxtekonomierna, Ryssland och Turkiet, som driver marknaden och ifjol stod dessa två länder för nästan hälften av den nya ytan. År 2015 väntas de stå för 34 procent av den nya ytan man bygger handelsfastigheter på flera håll i Europa. Ryssland är det land som bygger mest, i år väntas 2 miljoner kvadratmeter handelsyta byggas och nästa år 1,8 miljon kvadratmeter.

James Brown, Head of EMEA Retail Research and Consulting hos JLL, skriver i en kommentar att den stora andelen i Ryssland och Turkiet beror på att dessa två folkrika länder försöker komma i kapp de mer industrialiserade ländera i västra Europa.

– Gynnsamma marknadsförhållanden kommer inte nödvändigtvis att innebära en våg av nya handelsprojekt i Västeuropa som man är van från tidigare ekonomiska återhämtningar. Strukturförändringar har inte fått full effekt och handel omdefinieras. Projektutvecklare och långivare kommer att vara försiktiga, skriver han.

I västra Europa är pipelinen störst i Tyskland, 1,5 miljoner kvadratmeter väntas stå färdiga om två år. Jämförelsevis färdigställdes 295 000 kvadratmeter handelsyta i Tyskland ifjol.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

JLLMipim

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.