tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Rödgröna styret i Stockholm vill bygga fler bostäder: "Viktigare än någonsin"

Publicerad: 15 november 2022, 10:07

Stockholms bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom presenterar nya direktiv för stadens allmännyttiga bolag.

Foto: Pressfoto

Det nya rödgröna styret i Stockholm höjer ambitionen vad gäller antalet bostäder som de allmännyttiga bolagen ska producera.

Ämnen i artikeln:

SvepetVänsterpartietBostadspolitikStockholm

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


I budgeten för nästa år gäller att totalt 3500 lägenheter ska byggas under mandatperioden. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Vi står inför ett tufft ekonomiskt läge i Sverige med en kommande lågkonjunktur och då är det viktigare än någonsin att kommunerna håller uppe allmännyttans byggande. Vi har ju fortfarande ett väldigt stort behov av hyresrätter med hyror som vanligt folk har råd med och dessutom är det viktigt för jobben i byggbranschen, säger Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Nya majoriteten i Stockholm ska äga – inte sälja fler samhällsfastigheter

Under den förra borgerliga majoriteten hade stadens allmännyttiga bolag ett mål på 600 nybyggda bostäder om året. Ett mål som den nya majoriteten nu alltså plussar med 275 bostäder, det vill säga 875 årligen.

I budgeten för 2023 införs även nya direktiv för de allmännyttiga bostadsbolagen kopplat till upprustningar och renoveringar, som den rödgröna majoriteten vill ska utföras "varsamt". Syftet är att arbeta mer hållbart, värna kulturhistoriskt klassade värden och säkra hyresgästernas möjligheter att bo kvar även efter en upprustning av en fastighet.

– Det är inte hållbart att riva ut till exempel ett äldre kök och byta ut det mot ett nytt, om det gamla fortfarande fungerar. Dessutom riskerar kulturhistoriska värden att gå förlorade. När något är för slitet eller trasigt ska det bytas ut men utgångspunkten måste vara att upprusta med varsamhet, säger Clara Lindblom i pressmeddelandet.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev