Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Rödgrön politik blåser upp renoveringsbubblan

Publicerad: 25 april 2013, 12:14

“Centerpartiet säger nej till de rödgrönas förslag att hindra hyresgästerna från att själva välja om de vill ha en standardhöjning”.


2009 införde Alliansregeringen ett hinder mot plötsliga hyreshöjningar. Bara om hyresgästen har sagt ja till en standardhöjning kan en hyreshöjning accepteras. Ingen ska tvingas på en standardhöjning de inte vill ha. Nu vill Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att den skyddsregel som Alliansen införde, ska gälla alla åtgärder för att renovera och modernisera bostäder.

Många av miljonprogrammets bostäder är i ett katastrofalt skick. Därför är det ett betydligt större problem för de som bor i miljonprogrammets bostäder när de inte renoveras, moderniseras och byggs om. Ställda inför frågan om man vill avstå från en modern och funktionell lägenhet för att behålla en låg hyra, är det nog få som tackar nej. För dem som inte har råd är det viktigt att det finns möjlighet att tacka nej, utan att mista besittningsskyddet, alternativt bo modernt men i en mindre lägenhet med samma hyra.

Ola Johansson

Det stämmer inte att det är renoveringen i sig som leder till hyreshöjningar. Fasader, fönster, avloppstammar och elledningar i 600 000 miljonprogramsbostäder börjar bli så dåliga att de måste bytas ut. Denna renovering ingår i fastighetsägarens ansvar för att hålla bostäderna funktionsdugliga, och precis som till exempel när kylskåpet ska bytas ut ger det inte fastighetsägaren rätten att höja hyran.

Nya myndighetskrav om tillgänglighet, ventilation och buller måste uppfyllas. Andra och oftast hälsosammare material ska användas och framförallt behöver bostäderna uppfylla kravet att halvera energianvändningen till 2050. Även det bekostas av fastighetsägaren. Har denne varit seriös och ärlig i sin hyressättning har kostnaden för det redan betalats av hyresgästerna.

Många hyresvärdar har suttit med armarna i kors och, efter att ha vant sig vid kortsiktig socialdemokratisk politik, väntat på att staten ska komma med subventioner för att renovera istället för att ta sitt ansvar och inkludera kostnader för framtida renovering i hyran. Ett av skälen till att inte en enda aktör på bostadsmarknaden längre vill ha statligt stöd, är att det belönar de fastighetsägare som varit passiva.

Decennier av havererad och överreglerad bostadspolitik har skapat ett beroende av subventioner som är orsaken till att vi nu riskerar en renoveringsbubbla. Behåll tryggheten men hindra inte hyresgäster från att betala för bättre bostäder.

Ola Johansson

Centerpartiet

Riksdagsman för Halland och ledamot i civilutskottet

www.olajohansson.blogspot.com

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev