Politik
Riksbyggen: ”Väldigt synd att stödet försvinner på kort varsel”
Publicerad: 26 november 2021, 16:29
Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen, är kritisk till att investeringsstödet försvinner och efterlyser större förutsägbarhet i branschen. Foto: Mattias de Frumerie, Kristian Pohl, Mattias de Frumerie
När den borgerliga budgeten antogs av riksdagen i onsdags var det dödsstöten för investeringsstödet. Nu växer branschens oro. Riksbyggen inväntar tillsammans med många besked i nuläget: ”Efterfrågan på stöd är stor”, säger Johanna Ode till Fastighetsnytt.
Moderaterna och Kristdemokraterna har meddelat att de byggen som redan har beviljats stöd fortsatt kommer att få dem, men att investeringsstödet sen avvecklas eftersom man vill åtgärda systemfelen via PBL snarare än att försöka lindra konsekvenserna med ineffektiva subventioner. Det har Fastighetsnytt rapporterat tidigare.
– Bra att vi nu lägger pengar på polisen i stället för att subventionera byggnader som ändå i huvudsak hade blivit byggda, säger Carl-Oskar Bohlin, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna.
Fastighetsnytt har även sökt Sverigedemokraterna för en kommentar, utan resultat.
Läs även: Budgetvotering klar – investeringsstöd slopas i borgerlig budget
Branschen uttryckte redan innan budgetomröstningen oro för ett borttaget stöd, något som Riksbyggen nu bekräftar när det slopade stödet är ett faktum.
– Det är väldigt synd att investeringsstödet försvinner, speciellt med så kort varsel. Jag förstår att det finns olika åsikter om stödet. Men vi behöver förutsägbarhet i branschen, det är långa processer att bygga bostäder, säger Riksbyggens bostadspolitiska expert Johanna Ode till Fastighetsnytt.
Riksbyggen bygger både bostadsrätter och hyresrätter och investeringsstödet har enligt henne gjort det möjligt för bolaget att få ihop kalkylen för hyresrätter på fler platser runtom i landet.
– I dag har vi ett par projekt som väntar på besked om stöd eller är på gång att ansöka. Vi är inte ensamma om det. Det är stor efterfrågan på stöd. I flertalet kommuner har vi i dag bostadsbrist och det behöver byggas fler bostäder.
Läs även: Inför budgetstriden – branschen oroad över slopat investeringsstöd
Investeringsstödet har resulterat i att det byggts drygt 50 000 bostäder med lägre hyra. För en etta på 28 kvadratmeter kan det hos Riksbyggen handla om 1 500 kronor lägre hyra i månaden.
– För en tvåa handlar det om ett par tusenlappar. Det är stor skillnad och möjliggör till exempel för fler unga vuxna att ha råd med en bostad.
Hur stor är sannolikheten att ni nu tvingas pausa eller skjuta upp projekt?
– Det är för tidigt att säga ännu. Men det är framför allt projekt på andra orter än Stockholm som berörs för vår del. Det är inte så många projekt som byggs med investeringsstöd i Stockholm, framför allt inte i centrala eller ens halvcentrala lägen, säger Johanna Ode.