Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Replik: Mehmet Kaplan

Publicerad: 21 december 2014, 20:53

Mehmet Kaplan

Caroline Szyber skriver i ett debattinlägg på Fastighetsnytt 17:e december att regeringen förhalar arbetet med att ta fram en ny bullerförordning. Det är ett påstående som helt saknar förankring i verkligheten.


Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanMiljöpartiet

Caroline Szyber skriver i ett debattinlägg på Fastighetsnytt 17:e december att regeringen förhalar arbetet med att ta fram en ny bullerförordning. Det är ett påstående som helt saknar förankring i verkligheten.

I själva verket arbetar regeringen intensivt med att få fram en förordning som verkligen fungerar. Bullersamordningsutredningens förslag kritiserades av remissinstanserna för att gå för långt i vissa delar. I det bearbetade förslag som alliansregeringen presenterade i slutet av juni gick förslaget på vissa håll ännu längre. Flera remissinstanser menar att förslaget skulle kunna leda till allvarliga följder för människors hälsa och att den juridiska konstruktionen inte kommer att fungera på avsett sätt. Sådana synpunkter kan inte bara ignoreras utan måste hanteras.

Jag är naturligtvis medveten om att det är många som väntar på de nya bullerreglerna, men jag kan försäkra Caroline Szyber om att samarbetsregeringen avser att besluta i frågan så snart vi har åtgärdat alla oklarheter.

Szyber och Kristdemokraterna lyfter gärna fram att över hundra förslag lades fram för riksdagen under förra mandatperioden för att reformera regelverket på plan- och byggområdet. Hon talar dock mer sällan om att flera av de 112 förslagen i själva verket handlar om att åtgärda rena felaktigheter i den nya plan- och bygglagen – fel som över huvud taget aldrig skulle ha nått riksdagen om den borgerliga regeringen inte hade haft för bråttom.

Det är också viktigt att komma ihåg att de lagändringar om buller som träder i kraft den 2 januari står på egna ben. Att bullerförordningen inte träder i kraft samtidigt innebär inte att regelverket havererar. I stället för att göra fort och fel tar samarbetsregeringen fram en förordning som ska hantera problemen.

Mycket av det som gjordes under den tidigare regeringen var dock bra och nödvändigt. Regelverket måste bli enklare och effektivare, och jag har stor respekt för den tidigare bostadsministerns arbete i detta avseende. Samarbetsregeringen fortsätter det reformarbete som Attefall påbörjade, men samtidigt vill vi att de förslag som vi överlämnar till riksdagen ska vara rätt från början. Lagstiftning tar tid, i alla fall om detaljerna ska bli rätt.

Inte heller när det gäller påståendet om att Miljöpartiet skulle ha röstat nej ”till alla nya bostadsprojekt” i Stockholm har Caroline Szyber verkligheten på sin sida.

Det finns historiska exempel där vi borde ha varit mer positiva till nya byggprojekt. Där är vi självkritiska som parti. Idag driver dock vi gröna på för ett aktivt, men smart, byggande i Stockholm. Vi säger ja till 9 av 10 bostäder och när vi röstar nej handlar det inte om motstånd mot byggande generellt, utan om att förslagen kan bli bättre: det kan byggas mer i anslutning till kollektivtrafik, det kan byggas lägenheter som bättre passar unga och studenter och det kan byggas på sätt som inte riskerar människors hälsa. Ofta innebär våra motförslag fler bostäder än de borgerliga partiernas.

Som regering ser vi behovet av att ta ansvar för såväl dagens som gårdagens och morgondagens byggande.

Vi har satt upp ett mål om 250 000 nya bostäder till år 2020. Inom regeringen är vi överens om att prioritera framför allt fler hyresrätter, som människor med vanliga inkomster kan efterfråga.

Vi satsar framåt genom att tydligt koppla samman stadsutveckling och bostadsbyggande. Genom att stödja god stadsplanering och utvecklad kollektivtrafik skapar vi fler utrymmen där det blir lönsamt för byggföretag att bygga i framtiden.

Samtidigt glömmer vi inte dem som bor i äldre bostäder. Skillnaden i bostadsstandard har ökat och fortsätter att öka i Sverige och i många områden är både den inre och yttre miljön sliten, vilket påverkar alla som bor där. Därför vill vi satsa på upprustning av miljonprogramsområdena och samtidigt energieffektivisera. Det blir en god affär både ekonomiskt och miljömässigt, samtidigt som det skapar jobb på orten.

De här satsningarna fanns med i vår budget, som Kristdemokraterna tillsammans med övriga borgerliga partier och Sverigedemokraterna röstade ner i riksdagen. Satsningarna kommer därför inte att bli verklighet under 2015, men vi ser fram emot att få möjlighet att få genomföra dem senare, tillsammans med olika åtgärder för att fler små, energieffektiva hyresrätter och studentlägenheter ska kunna byggas. Det ökar möjligheten för inträde på bostadsmarknaden för unga, som idag har svårt att få sin första bostad.

Mehmet Kaplan (MP)
Bostads- och stadsutvecklingsminister

Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanMiljöpartiet

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.