måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Rekordaffär för landstinget

Publicerad: 30 januari 2018, 15:30

Visionsbild från Solna stads program för norra delen av Hagastaden. Illustration: Team Rundquist.

Stockholms läns landsting sålde på tisdagen huvudbyggnaden i gamla Karolinska till Niam för 2,3 miljarder kronor. Det innebär samtidigt att landstingsstyrelsen klubbade igenom sin största fastighetsaffär genom tiderna.

Ämnen i artikeln:

Gamla KarolinskaNiam FastigheterSLL

Stockholms läns landsting, SLL, sålde på tisdagen huvudbyggnaden i gamla Karolinska till Niam för 2,3 miljarder kronor. “Det är den största fastighetsförsäljningen som Stockholms läns landsting har gjort”, meddelar landstinget.

Nyheten om försäljningen läckte redan förra veckan men det var först på tisdagen som landstingsstyrelsen klubbade igenom sin största fastighetsaffär genom tiderna.

– Vi får bra betalt för fastigheten och vet att det här även kommer att stärka bostadsförsörjningen och stadsutvecklingen i Solna, säger Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingråd, till Fastighetsnytt.

Förutom extra klirr i kassan finns det andra fördelar med affären.

– Vi får loss 45 procent av köpeskillingen redan när landstingsfullmäktige godkänner affären om ungefär två veckor, vilket stärker vår ekonomi. Vi slipper även risker kopplade till byggrättens slutliga värde och kan sitta kvar i våra gamla lokaler fram tills Thorax-huset vid Nya Karolinska blir klart år 2020, säger Lindquist.

Precis som Fastighetsnytt tidigare skrivit ska det gamla sjukhusområdet förvandlas till en helt ny stadsdel med cirka 3 000 nya bostäder och 150 000 kvadratmeter verksamhetslokaler som kontor, hotell och butiker, samt en ny tunnelbanestation. Nästa steg i första etappen blir att Niam som köpare tillsammans med Solna stad ska ta fram en detaljplan för att påbörja bygget av 1 000 bostäder, som väntas stå klara om tre till fyra år.

– Vi kommer även att påbörja försäljningsarbetet av ytterligare två etapper och fyra kvarter som ligger vid sydöstra hörnan, det vill säga närmast Stockholm och Brunnsviken.

SLL äger ett fyrtiotal byggnader i området som ska säljas till ett sammanlagt värde om cirka 10 miljarder kronor.

Är Niam en möjlig aktör även i nästa etapp?
– De får naturligtvis vara med och buda på kommande projekt också tillsammans med alla andra tänkbara intressenter. Vi tror att öppen konkurrens säkerställer att skattebetalarna får ut så mycket pengar som möjligt för de fastigheter som säljs.

Hur många hyresrätter bygger Niam?
– Det vet vi inte. Vi har inte ställt några krav om det i affären och kan inte svara på vad de väljer för upplåtelseformer framöver.

Varför inte? Det behövs ju fler billiga hyresrätter?
– Det finns ett stort önskemål om billiga hyresrätter men nybyggt blir aldrig billigt. Människor med de minsta plånböckerna kan inte flytta in i de nyaste bostäderna. När man bygger nytt skapas i stället flyttkedjor som i slutändan frigör billiga hyresrätter. Det nybyggda är inte billigt, så har det aldrig varit och så kommer det aldrig att vara.

Hur har Solnaborna tagit emot nyheten om försäljningen?
– Det är inte särskilt många som är direkt påverkade av bygget eftersom de närmaste grannarna består av två kyrkogårdar. Jag har inte fått några negativa synpunkter kring det här, utan snarare tvärtom.

De negativa synpunkter som framförts har handlat om att gamla Karolinska bör bevaras för vårdverksamhet, men Paul Lindquist säger att man redan för tio år sedan bestämde sig för att inte rusta upp sjukhuset då det skulle bli alldeles för dyrt.

– Vi pratar om åtskilliga miljarder och skulle inte få moderna vårdlokaler. Det vore helt fel att backa tillbaka bandet. Att bygga nytt ger mervärde både för patienter och vårdarbetare.

Teresa Ahola

Mer om Niam-affären:

- Huvudblocket av gamla Karolinska är till stora delar blåklassad, vilket har gjort affären mer komplicerad.
- Sex budgivare har deltagit i processen.
- Försäljningen är den första av flera i området.
- Hyresavtal med Niam är tecknat fram till år 2020.
- Hyresavtalet börjar gälla i samband med att den nya fastighetsägaren tillträder fastigheten.
- Försäljningsintäkten är 2,3 miljarder kronor.

Källa: SLL

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev