Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill se fler undantag från PBL

Publicerad: 16 mars 2017, 11:21

Bostadsminister Peter Eriksson.

Foto: Miljöpartiet.

Boverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda om man kan ta fram fler undantag från kravet på bygglov, utöver det som gick igenom i samband med 2015 års flyktingkris.


Ämnen i artikeln:

BoverketRegeringenPeter Eriksson

När flyktingsituationen var som värst under hösten förra året, och kommunerna hade som svårast att hitta tak över huvudet till de som sökte asyl i Sverige, menade Boverket att det vore lämpligt att inrätta undantag från plan- och bygglagen som regeringen skulle ha möjlighet att inrätta vid “extraordinära händelser”.

Regeringen skickade i juni ut en promemoria med ett lagförslag på ämnet.

– Vi hade ett läge i höstas där boendesituationen för asylsökande var väldigt ansträngd. Om det uppstår liknande situationer i framtiden är det viktigt att regeringen snabbt kan fatta beslut för att säkerställa att alla som flyr kan få skydd och tak över huvudet, sa den då nyligen tillträdda bostadsministern Peter Eriksson.

Nu vill regeringen utreda om det går att anta fler undantag. I sitt uppdrag ska Boverket utreda förutsättningarna för:

- ett generellt undantag från bygglovskrav vid ändring av färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial på andra byggnader än en- tvåbostadshus
- ett generellt undantag från kravet på bygglov för montering av solcellspaneler och solfångare
- ett generellt undantag från kravet på bygglov för altaner i anslutning till en- tvåbostadshus och föreslå en definition av begreppet altan

Boverket ska dessutom se över kraven för vad som kräver en anmälan enligt plan- och byggförordningen.

– Mindre krångel gör att vi får mer förnybar energi och mer frihet för människor, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.