lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Regeringen vill se fler småhus

Publicerad: 24 juni 2014, 13:15

Regeringen har beslutat att ge ett uppdrag till Boverket att utreda behovet av och förutsättningarna för ett ökat byggande av småhus i storstadsregionerna. Målet med uppdraget är att se över marktillgången i storstadsområdena och utreda vilka hinder som finns för att bygga småhus i dessa områden idag.

Ämnen i artikeln:

BoverketRegeringenStefan Attefall

– Under ett antal år har storstädernas bostadsfokus legat främst på att förtäta staden och bygga lägenheter i närheten till stadskärnorna. Men alla kan inte, och vill inte, bo mitt i en storstad. När undersökning efter undersökning visar att majoriteten av svenskarna vill bo i småhus, även de människor som bor i storstadsregionerna, måste vi bena ut varför marknaden inte svarar upp mot de önskemålen, säger bostadsminister Stefan Attefall, i ett pressmeddelande.

Preliminära uppgifter, skriver Socialdepartementet i ett pressmeddelande, visar att det under 2013 började byggas 31 000 bostäder i landet, vilket är en ökning med 46 procent jämfört med 2012. Under första kvartalet 2014 ökade byggandet med ytterligare 26 procent. Av de 31 000 lägenheterna som byggdes 2013 var 79 procent lägenheter i flerbostadshus medan 21 procent var småhus. I storstadsområdena är övervikten av lägenheter i flerbostadshus än mer påtaglig: 83,5 procent jämfört med 16,5 procent.

Regeringen ger Boverketuppdraget att utreda behovet av och förutsättningarna för ett ökat byggande av småhus i storstadsregionerna. Boverket ska också i samråd med berörda kommuner se över marktillgångarna i storstadsregionerna och redovisa var det anses lämpligt med ett utökat bestånd av småhus.

En översiktlig delrapportering ska lämnas senast den 5 september 2014. Uppdraget ska slutredovisas till Regeringskansliet i maj 2015.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Socialdepartementet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev