Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill öppna för digitala stämmor igen

Publicerad: 21 januari 2022, 10:55

Foto: jeffbergen

Regeringen vill på grund av den fortsatta pandemin återinföra den tillfälliga stämmolag som upphörde att gälla vid årsskiftet och som gav aktieägare och föreningsmedlemmar möjlighet att delta i stämmor digitalt utan fysiskt deltagande. Lagen föreslås återinföras den 1 mars 2022. Det framgår av ett pressmeddelande från regeringen.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

Lagen om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor, som den hette, infördes våren 2020 för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor på ett sätt som begränsar risken för spridning av sjukdomen covid-19, men lagen löpte alltså ut vid årsskiftet.

”Pandemin fortsätter att påverka det svenska samhället. Många företag och föreningar använde sig av den tidigare möjligheten att begränsa det fysiska deltagandet i bolags- och föreningsstämmor. Nu när smittspridningen ökat så ser vi att behovet av att kunna delta vid stämmor på distans växer. Därför återinför vi den tillfälliga stämmolagen”, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Lagen innebär bland annat att en stämma kan hållas antingen genom elektronisk uppkoppling i kombination med poströstning, eller genom att aktieägarna eller medlemmarna deltar i stämman enbart via poströstning.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.