Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill göra Sverige attraktivare

Publicerad: 18 april 2012, 12:43

Näringsminister Annie Lööf

Näringsminister Annie Lööf menar att många översiktsplaner kan behöva ses över.


Ämnen i artikeln:

Annie Lööf

En avgörande orsak till att många stora städer har haft en stark ekonomisk utveckling de senaste decennierna är att människor uppfattar dem som stimulerande miljöer. Nu vill regeringen satsa på att stärka hela landets attraktionskraft genom en tvåårig satsning kallad Attraktionskraft Sverige. I anslutning till satsningen menar näringsminister Annie Lööf att många översiktsplaner kan behöva ses över.

När satsningen presenterades under en konferens arrangerad av Tillväxtverket och Tillväxtanalys i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting menade näringsminister Annie Lööf att det handlar om en kraftsamling för att samla olika aktörer under ett paraply.

– Om två år hoppas jag att vi har kunnat gå från ord till handling. Bland annat finns det stora möjligheter att ta tillvara på inom besöksnäringen, säger Annie Lööf.

Översiktsplaner från 90-talet
Näringsministern påpekar att landets tillväxt inte enbart är en fråga om att företag ska ha goda villkor, utan att den även är beroende av att det finns fysiska miljöer som människor vill bo och arbeta i.

– Oavsett om vi talar om städer eller landsbygder så utgör en regions attraktionskraft navet för fortsatta utvecklingsmöjligheter, säger Annie Lööf.

Med tanke på utvecklingstakten i omvärlden ifrågasatte näringsministern aktualiteten i många kommunala översiktsplaner.

– Hur kan en kommun bedriva en aktiv och relevant samhällsplanering, när analyserna baseras från en tid när Rederiet gick på teve och Martin Dahlin var den stora idolen på fotbollsplanen.

Näringsdepartementet vill ha dialog
För att utveckla de svenska regionernas attraktivitet vill regeringen inom ramen för den nya satsningen inrikta sig på faktorer som: service, kultur och fritid, digital kapacitet och tillgänglighet, destinationer och upplevelser samt boendemiljöer. Näringsdepartementet säger att man kommer att upprätta ”dialoger” och bjuder in kommuner, regioner, myndigheter, näringsliv, intresseorganisationer och det civila samhället till samtalen.

Daniel Bergstrand

Ämnen i artikeln:

Annie Lööf

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.