Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vill bygga på statlig mark

Publicerad: 26 januari 2017, 14:30

En utredare har identifierat 39 kommuner med statlig mark där bostadsbyggande skulle vara möjlig. Regeringen utser nu en förhandlare som ska se realisera byggandet.

Ämnen i artikeln:

LiberalernaRegeringen

Förhandlingspersonen blir Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötlands län. Hon ska göra en fördjupad inventering av den statliga marken som kommuner bedömt lämplig för bostadsbyggande. Därefter ska hon sammanföra ”relevanta aktörer” för att sälja eller upplåta marken för bostadsbyggande.

– Nu tillsätter vi en förhandlare för att gå till botten med detta och för att få till stånd bostadsbyggande på statens fastigheter, för vilka det inte bedöms finnas något långsiktigt intresse för staten att behålla. Vi har lyssnat på de kommuner som pekat ut statlig mark som de bedömer som möjlig för bostadsbyggande. Med detta tar regeringen ytterligare initiativ för att gå före och bidra till att öka tillgången på mark för bostadsbyggande, säger bostadsminister Peter Eriksson.

“Bostadsisera kontor”
Samtidigt som regeringen presenterar sin idé, kommer Liberalerna i Stockholms stad med ytterligare några.

De menar att uppdraget bör utökas och även inkludera byggande inom statens existerande fastighetsbestånd, exempelvis genom omvandling av kontorsfastigheter till bostäder.

Liberalerna föreslår i ett andra steg att Stockholms stad bör initiera en förhandling, i vilken staten ges möjlighet att ta över lämpliga objekt i stadens bestånd mot att kommunen tar över lämpliga objekt som kan bli bostäder. Detta skulle enligt Liberalerna möjliggöra en ”bostadisering” av exempelvis Riddarholmen i Stockholm, samt ge möjlighet till fler bostäder i andra fastigheter i Stockholms innerstad.

–  Liberalerna har ett antal gånger approcherat regeringen om att flytta myndighetsverksamhet ut ur city för att på så sätt möjliggöra fler bostäder och ett ökat folkliv i innerstaden. Bland annat gäller detta Riddarholmen, där inte en enda person bor idag men som skulle kunna bli en mycket attraktiv ny stadsdel om vi skapade bostäder där, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Regeringen har faktiskt själva adresserat frågan om bostadisering. I november förra året skickades en promemoria ut som går ut på att tidigare bostäder som gjorts om till kontor lättare ska kunna bli bostäder igen.

Det förslaget går ut på att ändra i plan- och byggförordningen, ändringar som innebär att utformnings- och egenskapskraven på bostäder som tillkommer genom ändrad användning av utrymmen i flerbostadshus ska ställas med de bostäder som redan finns i huset som krav. Nybyggnadsreglerna ska därmed inte tillämpas vid byggnadsnämndens prövning av dessa ärenden.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev