Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen vässar den sociala bostadspolitiken

Publicerad: 8 maj 2020, 13:50

Per Bolund (MP)

Foto: Fredrik Hjerling

I dag har allt fler problem med att hitta en bostad till ett vettigt pris. Regeringen startar därför en utredning om social bostadspolitik med syfte att hjälpa fler in på bostadsmarknaden.


Ämnen i artikeln:

Per Bolund

Utredaren, riksdagsledamoten Karolina Skog (MP), ska i första hand titta på om dagens uppgiftsfördelning mellan stat och kommun, som växte fram på 40-talet, behöver förtydligas, samt lämna förslag på vilka bostadspolitiska verktyg som kan effektiviseras för att råda bot på problemen. 

Det räcker inte med att bara öka byggtakten.

Målet är att skapa en socialt hållbar bostadsförsörjning där alla människor, särskilt de som i dag står allra längst ifrån bostadsmarknaden, har ett tryggt boende som matchar ens behov. Något som inte längre är självklart i Sverige. 

– Det är både ett problem för den enskilda och för samhället i stort, säger bostadsminister Per Bolund (MP) i ett uttalande. 

Läs även: Anders Borg: Stöd behövs om byggsektorn tvärbromsar 

Regeringen bedömer att det behövs särskilda insatser för att underlätta inträde på den ordinarie bostadsmarknaden, oavsett upplåtelseform. 

– Det räcker inte med att bara öka byggtakten. Vi måste säkerställa att vi har en bostadsmarknad som är tillgänglig för alla. De verktyg som finns i den bostadssociala verktygslådan måste fungera.

Utredaren ska analysera de verktyg som kommunala bostadsförmedlingar använder, och se över förturer, hyresgarantier och vilka villkor kreditgivare ställer på förstagångsköpare. Regeringen vill även motverka boendesegregation och förbättra förutsättningarna för jämlika uppväxt- och levnadsvillkor.

Utredningen ska redovisas senast den 8 november 2021.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Per Bolund

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.