Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen upphäver Länsstyrelsens beslut

Publicerad: 13 januari 2017, 14:27

Förslaget innebär 400 nya studentlägenheter. Bild: White arkitekter.

Förra året upphävde Länsstyrelsen en detaljplan för 400 nya studentbostäder i Stockholm, något Stockholms stad överklagade till regeringen. Nu har regeringen i sin tur upphävt Länsstyrelsens beslut – något som är ytterst ovanligt.


Ämnen i artikeln:

RegeringenStockholmLänsstyrelsenPeter Eriksson

Förra året upphävde Länsstyrelsen en detaljplan för 400 nya studentbostäder i Stockholm, något som Stockholms stad överklagade till regeringen. Nu har regeringen i sin tur upphävt Länsstyrelsens beslut – något som är ytterst ovanligt.

Det var i februari 2015 som Stockholms kommunfullmäktige antog detaljplanen för 400 nya studentbostäder vid Ladugårdsgärdet i Stockholm, som SSSB skulle bygga. Planen upphävdes senare av Länsstyrelsen som menade att exploateringen skulle göra stor skada på riksintresset Nationalstadsparken.

Stockholms stad beslutade den 23 september 2015 att i sin tur överklaga Länsstyrelsens beslut. Om staden som planmyndighet överklagar ett sådant beslut hamnar det ända uppe hos regeringen.

Enligt Martin Schroder, handläggare för planen på Stockholms stad, är förfarandet ovanligt. 2015 antog Länsstyrelsen 288 detaljplaner i Stockholm, och upphävde sex.

– Länsstyrelser upphäver relativt sällan detaljplaner, och kommuner vill därefter sällan pröva det beslut som Länsstyrelsen då fattat, säger han till Fastighetsnytt.

“Irreversibel skada”
Men den här gången visade det sig vara värt det – på torsdagen meddelade regeringen nämligen att man upphäver Länsstyrelsens beslut då man inte anser att de ”tillräckligt visat att detaljplanen skulle innebära sådan skada på Nationalstadsparken att planen ska upphävas”. Därmed står Stockholms stad ursprungliga detaljplan fast.

Enligt Tatjana Joksimović, enhetschef på enheten för planfrågor på Länsstyrelsen i Stockholm, berodde upphävningen från början inte på själva bostadsbyggandet, utan på omfattningen av det. Länsstyrelsen menar att bygget skulle orsaka ”irreversibel skada” på spridningsmöjligheterna i parken.

Även Tatjana Joksimović säger att det här är ett ovanligt scenario.

– Det är väldigt sällan vi hamnar i en sådan här situation och att vi får ett sådant här besked, säger hon.

Eftersom att beslutet från regeringen expedieras först under nästa vecka, har varken staden eller Länsstyrelsen tagit del av det i sin helhet ännu.

– Vi väntar på det. Vad jag kan säga nu är att det är bra att regeringen tar ställning i frågan, men vi måste se beslutet i sin helhet och därefter studera det noga, säger Tatjana Joksimović.

Diskussionen om riksintressen har varit uppe på tapeten de senaste åren. En del menar att det stoppar bostadsbyggandet alltför ofta, och att bostadsbyggandet i sig istället borde ses som ett viktigare riksintresse. Och kanske håller regeringen på att svänga i frågan.

– Det här är ett enskilt ärende och vi kommer att alltid att bedöma ärendena var för sig. Men vi har talat om för Länsstyrelserna att bostadsbyggande är oerhört viktigt. Tidigare har det kanske inte värderats lika högt som andra intressen, säger bostadsminister Peter Eriksson till Dagens Nyheter.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.