måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Regeringen summerar sin bostadspolitiska start

Publicerad: 27 januari 2023, 13:48

Andreas Carlson, kristdemokraterna, Sveriges infrastruktur- och bostadsminister i regeringen Kristersson.

Foto: Mattias de Frumerie

På fredagen presenterade bostadsminister Andreas Carlson (KD) regeringens första 100 dagar för landsbygd och infrastruktur. Här är listan över sju åtgärder.

Ämnen i artikeln:

SvepetAndreas CarlsonRegeringenRiksbyggenBostadspolitik

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– För att hela landet ska fungera behöver vi bygga ut och underhålla samhällsviktig infrastruktur. Det behövs reformer för bostäder och bostadsbyggande, kommenterar Andreas Carlson (KD).

Fokus för landsbygdsminister Peter Kullgren och bostadsministern är hur villkoren för att leva, bo och verka i hela Sverige ska stärkas, vilket man förtydligat genom en priolista som publicerades på fredagen.

Detta efter att regeringen på torsdagen suttit i hundra dagar och då bland annat presenterade en ny 100-dagar-offensiv mot gängkriminalitet kopplat till Tidöavtalet.

Trots planerade bostadspolitiska reformer inte minst kring det ägda boendet har reaktionerna från branschen varit splittrade om slopade utredningar och investeringsstöd, samt att beskedet om startlån för förstagångsköpare dröjer.

– Efter 100 dagar vid makten vet vi vilka visioner regeringen har för bostadspolitiken, men vi väntar fortfarande på konkreta reformer. De utmaningar som framförallt behöver adresseras nu är hur bostadsbyggandet ska upprätthållas och hur den gröna omställningen ska påskyndas, säger Riksbyggens bostadspolitiska talesperson Johanna Bjureskog.

Regeringens sju åtgärder inom bostadspolitiken

• Förbättrade villkor för landsbygden genom sänkt skatt för diesel som används inom jord- och skogsbruk, samt vattenbruk, förstärkt reseavdrag, utbyggnad och underhåll av samhällsviktig infrastruktur, som underhåll av vägar, utbyggnad av laddinfrastruktur och etablering av bredband.

• Budgetsatsningar inom transportområdet som bland annat går till vägunderhåll, beredskapsflygplatser och civilt försvar.

• Lägger om växlarna för järnvägsinfrastrukturen, där underhållet är eftersatt sedan många år. Ny inriktning för vilka investeringar som ska genomföras.

• Bostadspolitiken läggs om. Sverige ska ha en långsiktig och hållbar bostadspolitik för alla. Fler ska kunna förverkliga sina boendedrömmar och människor ska kunna flytta dit arbeten finns. Det behöver därför byggas fler bostäder över hela landet, som möter människors behov och efterfrågan.

• Stärkt konkurrenskraft för svensk animalieproduktion. Jordbruksverket, forskningsinstitutet RISE i uppdrag att inrätta ett kunskapsnav för kunskapsutveckling och kunskapsspridning.

• Servicebidrag till lanthandlare i hela landet, som givet det rådande omvärldsläget har särskilda utmaningar som påverkar deras dagliga drift. Ett extra servicebidrag till dagligvarubutiker i serviceglesa områden på 25 miljoner kronor 2023.

• Bygga upp en livsmedelsberedskap. Livsmedelsverket, Statens jordbruksverk (Jordbruksverket) och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i uppdrag att fortsätta det arbete som inleddes 2021 för att, inom ramen för det civila försvaret, bygga upp en livsmedelsberedskap.

Källa: Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, regeringskansliet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev