Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen slopar taket för uppskov

Publicerad: 18 oktober 2016, 09:22

Som tidigare aviserat vill regeringen att taket för uppskov på skatten vid försäljning ska slopas under fyra år. På tisdagen överlämnades en proposition till riksdagen.


Ämnen i artikeln:

RegeringenTomas Pousette

I slutet av augusti presenterade regeringen ett antal nya regler de ville se för flyttskatten, bland annat att taket för uppskov på skatten vid försäljning ska slopas under fyra år. På tisdagen överlämnades en proposition till riksdagen.

I propositionen står, precis som aviserat, att taket för uppskov på inbetalning av skatt vid bostadsförsäljningar ska slopas under en fyraårsperiod. Den som köper en billigare bostad än den man säljer ska dessutom kunna få ett större uppskov än i dag. Regeringens avsikt är att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Enligt dagens regler kan den som säljer sin bostad inte få ett större uppskov än 1,45 miljoner kronor. Ett slopande av taket under en begränsad tid bedöms av regeringen öka incitamenten att flytta och att göra det i närtid.

Detta fanns med i det 22-punktsprogram som presenterades för bostadspolitiken innan sommaren. En åtgärd som nu presenteras, som inte fanns med, är att metoden för att beräkna uppskovets storlek vid köp av billigare bostad ska ändras.

I stället för att som i dag beräknas genom att prisskillnaden mellan bostäderna räknas av från vinsten ska uppskovet beräknas som en kvotandel av vinsten. Tanken är att uppmuntra de som har större bostad än de behöver att byta till en mindre, och därmed också många gånger billigare, bostad genom att ge dem möjlighet till ett större uppskov.

Efter att regeringen aviserat förslagen, skrev Tomas Pousette en kritisk debattartikel på ämnet, och menade att de förändrade reglerna kommer att få liten effekt. Han skrev bland annat att “Det är främst två kategorier som de mjukare reglerna för uppskov kan stimulera till att byta bostad. Dels de som inte har möjlighet att ta lån, dels de som räknar med att bolåneräntan ganska snart kommer att vara högre än 3,25 procent. För alla andra spelar regeländringen mindre roll men när så många åtgärder inriktas på att hushållen ska låna mindre är det väl tur att regeringens förslag om möjlighet till ökad skattekredit inte får större genomslag”. Läs hela krönikan här.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari nästa år, och bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

RegeringenTomas Pousette

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.