Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen ser över bristen på arbetskraft

Publicerad: 16 augusti 2016, 06:31

Foto: Skanska/Kristoffer Marchi.

Bristen på arbetskraft har av många identifierats som en av knäckfrågorna för att lösa bostadsbristen. Nu har bostadsminister Peter Eriksson utsett samordnare med uppgift att se över arbetskapaciteten i byggbranschen.


Ämnen i artikeln:

Peter Eriksson

Uppdraget går ut på att identifiera kapacitetsbrister gällande arbetskraft i byggbranschen, identifiera och följa upp pågående insatser och föreslå åtgärder för statliga, kommunala och privata aktörer. Samordnarna ska också särskilt titta på kvinnors situation i byggbranschen, och föreslå åtgärder som leder till att fler kvinnor anställs och stannar kvar i branschen.

– Jag ser att en avgörande fråga för att lösa bostadsbristen är att lösa den brist på arbetskraft som idag är ett problem inom byggbranschen, säger Peter Eriksson.

Till samordnare har Pia Enochsson och Tommy Andersson utsetts.

Pia Enochsson är nyligen pensionerad från Skolverket där hon varit avdelningschef. Hon har tidigare varit socialdemokratisk statssekreterare och bland annat generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan.

Tommy Andersson är även han nyligen pensionerad. Senast jobbade han som avtalssekreterare och vice ordförande på facket för Skogs- Trä & Grafisk Bransch. Tidigare har han bland annat varit fackligt engagerad på Byggnads.

– Det här uppdraget kommer även att ge oss en övergripande bild av pågående insatser och vad som måste göras för att kunna stimulera bostadsbyggandet, sa Peter Eriksson när uppdraget presenterades i slutet av juli.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 20 december i år.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Peter Eriksson

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.