tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Regeringen satsar på kollektivtrafiken och tågtransporter

Publicerad: 9 april 2021, 14:41

Foto: Foto Miljöpartiet / Fredrik Hjerling

Regeringen satsar ytterligare en miljard kronor på kollektivtrafiken för att minska trängseln och smittspridningen i samhället. Nästa år introduceras även ett nationellt biljettsystem för kollektivtrafiken.

Ämnen i artikeln:

RegeringenPer BolundCoronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Det riktade stödet grundas på förlorade biljettintäkter, samtidigt som de regioner som har utökat trafiken under pandemin, trots att kundunderlaget har minskat, kompenseras. 

– Vi måste även under en pågående pandemi kunna resa på ett sätt som är tryggt, tillgängligt och minskar risken för smittspridning. Det är därför avgörande att upprätthålla turtätheten inom kollektivtrafiken för att undvika trängsel, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) på en presskonferens.

Läs även: Hyresstödet förlängs – Fastighetsägarna får inte gehör av regeringen

Pengarna avsätts i vårbudgeten och går utöver de två miljarder som avsatts i budgetpropositionen för 2021. Det totala stödet till kollektivtrafiken uppgår därmed till sex miljarder kronor. 

Regeringen öronmärker även 30 miljoner kronor för att påbörja arbetet med att ta fram ett nationellt biljettsystem för kollektivtrafiken, som ska vara på plats under sommaren 2022. 

Läs även: Hans Lind sågar utredning om hållbara transporter 

Med tanke på att ungefär en tredjedel av Sveriges klimatpåverkan kommer från transporter väljer regeringen även att satsa 150 miljoner kronor per år 2021–2025 för att överflytta fler gods från väg till järnväg.

– Det bidrar till att vi får ett mer hållbart transportsystem och så snabbt som möjligt kan minska utsläppen för att nå de högt ställda klimatmål som Sverige har, säger Per Bolund. 

Detta är ett tillägg till de 400 miljoner kronor per år 2021–2025 som regeringen redan har avsatt som miljökompensation för godstrafik på järnväg.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev