Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen säger ja till slutförvaret: ”Historiskt beslut”

Publicerad: 27 januari 2022, 15:52

Kärnbränsleförvaret i Söderviken i Forsmark ska bli den sista länken i hanteringen av använt kärnbränsle. Nu har regeringen gett SKB grönt ljus till att gå vidare med planerna.

Foto: Backa

Regeringen ger Svensk kärnbränslehantering grönt ljus för att gå vidare med planerna för ett slutförvar av kärnbränsle i Söderviken i Forskmark. Det meddelade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll på en pressträff på torsdagseftermiddagen.


SKB, som ägs av kärnkraftsindustrin, har sedan 1970-talet arbetat med slutförvaret för använt kärnbränsle och rivningsavfall från kärnkraftverken. Efter en lång tillståndsprocess kan nu företaget gå vidare med planerna på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle.

– Det här är ett historiskt beslut. Vi ska inte låta kommande generationer hantera vårt avfall. Vår generation både kan och ska själva ta ansvar, berättade Annika Strandhäll på pressträffen.

Redan i december gav regeringen klartecken för utbyggnaden av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR – även det i Forsmark. Med beslutet kan SKB gå vidare med planerna att utöka slutförvaret för det lågaktiva avfallet från 63 000 till 180 000 kubikmeter.

För båda projekten krävs det nu huvudförhandlingar i mark- och miljödomstolen och tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten, vilket kan ta flera år.

 

Anders Siljevall

Reporter

anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.