Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen presenterar ny bostadspolitik

Publicerad: 21 juni 2016, 05:14

Bostadsminister Peter Eriksson.

Foto: Miljöpartiet.

På tisdagsmorgonen presenterade regeringen ett nytt bostadspolitiskt paket med 22 åtgärder för att öka bostadsbyggandet i Sverige. Bland annat vill man se temporär lagstiftning, statlig press på kommunerna och kanske en helt ny stad.


Ämnen i artikeln:

Magdalena AnderssonRegeringenPeter Eriksson

Paketet kommer efter år av bostadsbrist, fyra månader av bostadspolitiska samtal, ett skifte av bostadsminister och på måndagen fyra avhoppade allianspartier. Regeringen bedömer ändå att det finns stöd i riksdagen för de förslag man tagit fram.

“Fanns ingen vilja från borgarna”
Vid en pressträff på morgonen inledde bostadsminister Peter Eriksson med att kommentera alliansens avhopp, bland annat genom ett citat som kan komma att diskuteras.

– Det fanns ingen vilja från borgarna att göra en uppgörelse. Men som ni vet, man kan visa en åsna på källan men man kan inte tvinga den att dricka.

Eriksson säger också att man hellre gjort en bred överenskommelse, vilket var målet med samtalen, men att man ändå kommer att kunna genomföra det som krävs för att öka byggandet.

Bakgrunden till paketet är att det enligt Boverket behövs 700 005 nya bostäder de kommande tio åren. Det är bostadsbrist i 240 av landets 290 kommuner.

– Vi har inte riktigt hållit takten med befolkningsökningen de senaste åren. Sedan 1990-talet men framför allt efter 2005 ser vi hur befolkningen ökar rejält, men hur antalet bostäder inte på något sätt håller takten, säger finansminister Magdalena Andersson.

22 åtgärder
Regeringen presenterade som sagt 22 åtgärder som på olika sätt ska öka bostadsbyggandet. De två ministrarna fokuserade på arbetskraftsförsörjning, markfrågan, kommunernas vilja och byggande, byggkostnader och regler, planprocessen, fler hyresrätter och en del om skattefrågor.

Ett av de lite mer spektakulära förslagen var att ”bygga en ny stad” i en samlad exploatering.

– Det var längesedan vi byggde en ny stad i Sverige. Det närmaste vi kommer är stadsflytten i Kiruna. Det vore ett intressant projekt om vi kunde skapa en ny, modern och hållbar stad i Sverige, säger Peter Eriksson.

På en sådan plats skulle man kunna bygga en betydande mängd bostäder under en kort tid, kunna pröva nya metoder och processer. En förhandlingsperson får i uppdrag att sammanföra relevanta aktörer i de kommuner där Planprocessutredningen har identifierat statlig mark som kan vara intressant för bostadsbyggande, med det övergripande målet att få igång mer bostadsbyggande på statliga fastigheter.

Uppdraget bygger enligt regeringen på att det finns ett behov av att möjliggöra avyttring eller upplåtelse av statligt ägda fastigheter för bostadsbyggande i större utsträckning än vad som sker i dag.

Temporär lagstiftning
Ett annat var en temporär lagstiftning, där man under en kortare period på tre till fem år skulle hoppa över en del av reglerna, och därigenom påskynda byggandet.

– Vi skulle därmed se till att ett temporärt byggande, eller på lång sikt, skulle bli möjligt i till exempel modulbyggande, säger Peter Eriksson.

I övrigt handlade flera förslag på hur kopplingen mellan staten och kommunen kan stärkas när det gäller byggande. Ett av förslagen handlade om hur staten ska ställa högre krav på kommunernas byggande.

– Kommunerna har huvudansvaret för byggandet. En central fråga är därför att ha bättre samarbete mellan staten och kommuner, och ställa krav på kommunerna. Vi ska inte bryta mot det kommunala självstyret, men ställa krav på att det händer något, säger Peter Eriksson.

Man vill också se över om det finns statliga bolag som redan bygger, som Akademiska Hus, som kan få utökade mandat för att bygga i egen regi.

Magdalena Andersson pekade på de höga byggkostnaderna, och menar att ett ökat industriellt byggande, som SABOs kombohus eller BoKlok, kan vara lösningen. Man vill också se över de kommunala särkraven.

– Det är inte hållbart att vi har en bransch med en obefintlig produktivitetsutveckling sedan 1993. Vi vill se en förenklad kontroll av serietillverkade. Boverket ska ta fram ett förslag på hur man ska kunna förenkla och göra det möjligt att bygga i en kommun, om ett hus redan blivit godkänt i en annan kommun. Det bör även ökat intresset för utländska bolag att bygga i Sverige, säger Magdalena Andersson.

I övrigt presenterade regeringen följande förslag:

Korta planprocesserna
– Vi vill inträtta en kommitté som löpande ser över hur vi kan förenkla så att vi inte har fler regler än vad vi behöver, säger Peter Eriksson.

De vill också korta tiderna genom att ge översiktsplanen en starkare ställning, och helt bygglovsbefria en del åtgärder.

Se över Länsstyrelsens roll
– Vi föreslår att Länsstyrelsen, som av många upplevs som krånglig, ska kunna ge ett planeringsbesked innan man drar igång, så att man inte hamnar långt fram i en process för att sedan bli stoppad av Länsstyrelsen. En tidsfrist ska tvinga dem att ge besked i en viss tid, säger Peter Eriksson.

Fler hyresrätter
Regeringen anser att produktionen av hyresrätter måste öka för att få upp rörligheten på bostadsmarkanden. Bland annat vill man införa en spärregel som gör att bolagen vet att presumtionshyran inte sänks när den går ut.

– Det skapar en långsiktighet som ökar intresset för att bygga hyresrätter.

Man verkar också gå på de förslag som Claes Stråth presenterade för en förändring av hyressättningssystemet, bland annat med en särskild skiljenämnd.

Nu inleds en period av utredningar och översyner.

– Det är synd att vi inte får en bred majoritet, men jag bedömer att vi kan få igenom de flesta av det här punkterna. Vi kommer att jobba mycket hårt med snabba utredningar de kommande året för att kunna lägga fram propositioner till riksdagen, säger Peter Eriksson.

Här kan du läsa regeringens egen sammanfattning av de 22 förslagen.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.