Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen pekar ut nio nya stadsdelar

Publicerad: 1 september 2017, 09:58

Nio områden i sex kommuner pekas ut för nybyggnation av cirka 100 000 bostäder enligt regeringens program där man vill samordna större, samlade exploateringar.


Ämnen i artikeln:

Peter Eriksson

bostadsminister Peter Eriksson presenterade under fredagen nio områden i sex kommuner som regeringens samordnare Johan Edstav valt att gå vidare med utifrån uppdraget att möjliggöra planer på nya hållbara stadsdelar och städer. Det är en delredovisning av regeringsuppdraget att samordna större samlade exploateringar som är en av punkterna i regeringens 22-punktsprogram för fler bostäder. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 december 2017

– Totalt handlar det här om cirka 100 000 nya bostäder. Tanken är att staten ska kunna avhjälpa hinder för exploatering genom att hjälpa till att få fram ny infrastruktur. Det kan handla nya spår, stationslägen och stöd till innovationer. Två nya järnvägsspår till Uppsala i den nationella infrastrukturplanen är ett tydligt exempel på att det här arbetet redan har gett effekt, kommenterar Peter Eriksson.

Områdena är följande:

- Landvetter södra i Härryda kommun (10 000 bostäder)
- Segersäng i Nynäshams kommun (7-10 000 bostäder)
- Hemfosa i Haninge kommun (12 000 bostäder)
- Alsike i Knivsta kommun (10 000 bostäder)
- Nydal i Knivsta kommun (12 000 bostäder)
- Bergbrunna i Uppsala kommun
- Södra staden i Uppsala kommun
- “Nysala” i Uppsala och Knivsta kommuner (20 000 bostäder
- Näringen i Gävle kommun (4-6 000 bostäder)

Samordnaren har mandat att för statens räkning ingå överenskommelser med kommuner och andra berörda parter. Det är en delredovisning av uppdraget att samordna större samlade exploateringar,

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Peter Eriksson

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.