Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen lyfter flera restriktioner – lättnader för handeln

Publicerad: 12 juli 2021, 13:38

Näringsminister Ibrahim Baylan och statsepidemiolog Anders Tegnell vid en digital pressträff med anledning av regeringens plan för avveckling av restriktioner. Foto: Erik Simander /TT

I dag meddelade näringsminister Ibrahim Baylan (S) och Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell att man på torsdag inför lättnader för både handeln och kollektivtrafiken.

Ämnen i artikeln:

Ibrahim BaylanCoronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Regeringen inleder steg 3 i sin avvecklingsplan av coronarestriktionerna tack vare att smittspridningen har minskat. Den 15 juli försvinner vistelseförbud på särskilda platser, passagerarbegränsningar för långväga kollektivtrafik, råd om munskydd i kollektivtrafiken och ett visst antal kvadratmeter per person för handelsplatser, gym, museer och nöjesparker. Samtidigt kvarstår kravet om att undvika trängsel. 

– Steg för steg går vi mot ett samhälle utan restriktioner. Nu tillåts åtta personer i stället för fyra på ytor både inom- och utomhus, med en meters avstånd mellan sällskap, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) på pressträffen. 

Hittills har två tredjedelar av alla vuxna i Sverige fått minst en vaccindos och han uppmanar alla att vaccinera sig. 

– Utvecklingen går stadigt åt rätt håll, smittspridningen minskar men det finns oroväckande tecken. Om smittläget förändras finns beredskap för att anpassa restriktionerna. Liv och hälsa kommer först, säger Baylan. 

Läs även: Anders Tegnell: ”Stor del av smittspridningen sker på arbetsplatsen”

Anders Tegnell ser goda möjligheter för en positiv utveckling tack vare den höga vaccinationsgraden i Sverige, men varnar för att läget har förvärrats ute på kontinenten. 

– På vissa håll i världen ökar antalet fall igen och man ser tydliga kopplingar till att restriktioner tagits bort för snabbt, utöver att Deltaversionen ökar. Därför måste vi fortsätta undvika trängsel. 

Om den positiva utvecklingen i Sverige består räknar han dock med att kunna plocka bort publiktaket helt i slutet av augusti eller i början av september. 

– Men allt beror på läget. Det är bland annat på nattklubbar som man ser störst smittspridning på kontinenten, vilket visar att det krävs försiktighet. 

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att boka PCR-test vid hemkomst efter alla resor utanför Norden. Om man har fått vaccin tre veckor före resan behöver man inte testa sig, men annars gäller regeln fram till slutet av augusti. I september hålls det nästsista steget, steg 4, och när sedan det sista steget införs under hösten så slopas samtliga restriktioner. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev