fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Regeringen lanserar nytt bygglovsfritt hus: Stenevi-llan

Publicerad: 1 april 2021, 04:30

Regeringen lanserar nytt bygglovsbefriat alternativ. Foto: Sten Granit

Glöm friggeboden, attefallaren och bolundaren – från och med årsskiftet är det Stenevi-llan som gäller. – Huset är helt befriat från bygglov och du får göra det hur stort du vill, så länge du använder dig av traditionella och hållbara byggmetoder, säger Aprilia Fürsta, pressekreterare hos jämställdhets– och bostadsministern Märta Stenevi.

Ämnen i artikeln:

Regeringen

I ett led att minska den ökande bostadsbristen lanserade igår regeringen ett nytt och helt bygglovsfritt hus där storleken inte kommer att vara avgörande – utan i stället vilket material som används.

– Det talas ofta om att Sverige är ett land täckt av skog, men då har man inte kikat ordentligt, för under träden ligger det massvis av outnyttjad sten – redo att formas till fantastiska hus, säger Elisabeth Morän, vid bostadsdepartementet.

Hon fortsätter:

– Egentligen handlar det här inte om att uppfinna något nytt, utan om att lära av historien. Var det gott nog åt dåtidens kungar och trälar, så ska det nog fungera även för oss.

Från Boverkets sida är man positivt inställda.

Ingenjörsskrået ser positivt på att regeringen vill premiera sten som byggnadsmaterial.

– Vi vet av erfarenhet att andra material, som trä och halm, inte klarar av pustande och frustande lika bra som sten, säger Bror Duktig, vd och delägare för Tre små konstruktörer AB.

April april!

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev