Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen: Höjt investeringsstöd ska täcka alla bostadsprojekt 2021

Publicerad: 9 september 2021, 14:06

Foto: Nicklas Thegerström

Regeringen föreslår att investeringsstödet för byggande av hyresbostäder och studentbostäder höjs med 650 miljoner kronor för innevarande år.

Ämnen i artikeln:

InvesteringsstödetRegeringen

Björn Rundström

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se


– Med det föreslagna tillskottet bedöms att ungefär 1 800 - 2 000 fler bostäder kan få del av investeringsstöd, säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi.

Läs även: Ett år kvar till valet - så ser branschens önskelista till politikerna ut

I ett mejlsvar till Fastighetsnytt skriver regeringen att beloppet 650 miljoner kronor är avsett att täcka alla bostadsprojekt som blir färdiga 2021, både sådana som redan ansökt om utbetalning, och sådana som blir klara senare under hösten. 

— Om det kommer att gå exakt jämnt ut när vi kommer fram till december går naturligtvis inte att lova, eftersom det beror på när pågående projekt blir klara.

I dagsläget har stöd godkänts för mer än 49 000 bostäder, varav mer än hälften har färdigställts. Det råder dock en eftersläpning i systemet vilket gör det svårt att i förväg exakt bedöma belastningen på anslaget ett enskilt år, skriver regeringen. Bakgrunden är att beviljat investeringsstöd först betalats ut när de aktuella bostäderna är färdigställda och villkoren är uppfyllda.

Boverket har uppmärksammat regeringen på att anslaget för 2021 har förbrukas, vilket också påverkar möjligheten att bevilja stöd till nya ansökningar. Regeringen föreslår därför i den kommande höständringsbudgeten att ytterligare 650 miljoner kronor tillförs för år 2021. 

Läs även: Tuff start för Sveriges bostadsminister efter ett krisfyllt halvår

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev