Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen granskar handläggningstider

Publicerad: 19 januari 2017, 12:37

I ett regeringsuppdrag ska Lantmäteriet se över hur deras handläggningstider kan kortas. Regeringen har nämligen identifierat Lantmäteriet som en av de instanser där tiderna är särskilt långa.

Ämnen i artikeln:

LantmäterietRegeringen

Långa handläggningstider är enligt många en av de främsta anledningarna till den på många håll tröga byggprocessen.

– De långa handläggningstiderna påverkar samhällsbyggnadsprocessen negativt, inte minst tiden det tar för byggandet av bostäder. I och med att regeringen har ambitionen att öka takten i bostadsbyggandet så måste också Lantmäteriets handläggningstider kortas, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Ser man till de senaste fem åren är den genomsnittliga handläggningstiden hos Lantmäteriet 47,1 veckor. En av orsakerna till det ligger i brist på kompetens. En del av uppdraget är därför att se hur man kan korta tiderna – trots kompetensbristen. Myndigheten ska även se över hur ärenden prioriteras, för att “bättre spegla samhällsbehovet”.

Förutom Lantmäteriets eget uppdrag ska också Statskontoret vara inblandade. Dels ska de utvärdera vad myndigheten hittills gjort för att korta tiderna och utvärdera hur effektiva de åtgärderna varit. Den andra delen gäller en granskning av lantmäteriverksamhetens uppdelning i flera myndigheter, med en nationell och flera kommunala myndigheter. Syftet är att se om uppdelningen är effektiv utifrån ett kompetensförsörjningsperspektiv.

Lantmäteriets uppdrag ska redovisas den 31 maj i år, Statskontorets redovisas den 31 oktober.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev