Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen behöver is i magen

Publicerad: 17 maj 2018, 12:41

Stig Tegle.

Regeringen vill givetvis ha en hög volym på nyproduktionen men måste ha is i magen när nu marknaden vänder. Det är nämligen så att dagens problem med svårigheter att sälja/hyra ut nyproducerade lägenheter utgör en kraftig medvind för det nuvarande hyrespressande investeringsstödet.


Ämnen i artikeln:

Stig Tegle

Hösten 2006 (24 okt) hade SvD en artikel med rubriken ”Nya hyresrätter hotas av slopat investeringsstöd”. I artikeln säger Bo Wetterud, t.f. nybyggnadschef på Svenska Bostäder: ”Det här är en form av diskriminering av förorterna. Vi får inte projekten där att gå ihop utan investeringsbidragen”. Nils Olof Nilsson, vd på Skanska hyresbostäder, håller med: ”Förutsättningarna för att bygga nya hyresrätter försvinner. De här subventionerna står för en stor del av den initiala investeringskostnaden”.

Bakgrunden var att regeringen Reinfeldt som ett av sina första beslut inte förlängde det subventionsprogram riktat till hyresbostäder som den tidigare regeringen införde 2001–2006. Då satsades sammanlagt 2,5 miljarder kronor med en subvention på i genomsnitt 600 miljoner kronor per år.

Nu upprepas det hela – men med omvända roller – när den  nuvarande regeringen infört ett investeringsbidrag till nyproduktion av hyresbostäder om 3,2 miljarder kronor per år 2018–2020 med hyrestak. Sveriges Byggindustrier (SvD 2 maj) sågar systemet. Orsaken till branschens motstånd är att man hittills utnyttjat bostadsbristen med skenande hyror och höga inkomstkrav på hyresgästerna. Området Solberga vid Älvsjö i Stockholm är ett exempel. Där blir hyrorna för inflyttning under 2018 10 000 kronor i månaden för en tvåa på 51 kvadratmeter, drygt 13 000 för en trea på 77 kvadratmeter och 15 500 för en fyra på 93 kvadratmeter. Det är hyresnivåer som utesluter låg- och medelinkomsttagare som hyresgäster.

Detta ska ställas mot investeringsstödets krav på högsta hyror motsvarande max 10 000 kronor per månad för en trea på 77 kvadratmeter. Detta är givetvis en chock för bygg- och fastighetsbranschen där man vant sig vid att rulla alla kostnadsökningar framåt till hyrorna. I Stockholm har exempelvis allmännyttan genomgående avsagt sig investeringsstöd med nuvarande hyrestak. Har branschen tagit ”samhällsansvar” har det skett genom att ställa krav på ökade subventioner (!) i form av höjda bostadsbidrag, något som tillåter branschen att höja hyrorna i nyproduktionen än mera och skicka räkningen vidare till skattebetalarna.

Investeringsstödet med hyrestak behövs för att bryta den uppåtgående kostnadsspiralen. Men stödet behöver också ökas för att skapa mera kostnadsneutralitet mellan ägt och hyrt boende. Dagens investeringsbidrag är faktiskt mindre än det tidigare stödet om man mäter som andel av byggkostnaderna. Investeringsstödet till en nybyggd trea på 77 kvadratmeter är cirka 370 000 kronor men skulle nästan behövas fördubblas (trefaldigas i storstadsområden) för kompensera för ränteavdragen till ägt boende. Tillsammans med Rut/Rot-avdrag utgör skattebortfallet från ägt boende idag nästan 30 miljarder kronor per år, det vill säga nästan tio gånger dagens investeringsstöd. Och enligt Ekonomistyrningsverkets senaste prognos ökar skattebortfallet med 70 procent redan till år 2021.

Investeringsstödet behöver ökas främst genom att taket för hur stor boarea som får stöd lyfts från 70 till 95 kvadratmeter så att även fyrarummare byggs. Men också stödnivån per kvadratmeter behöver ökas. Lämplig subventionsvolym borde vara tre gånger högre än dagens, det vill säga cirka 10 miljarder kronor per år.

Utspelet från Sveriges Byggindustrier får ses mot bakgrund att dagens marknadsstyrda bostadsproduktion gått i stå på grund av okontrollerade prisökningar, både på nya bostadsrätter och hyreslägenheter. Man vill slå vakt om sin egen prismakt i en bristsituation och sätter igång ett ”chicken-race” med regeringen med krav på icke-styrande subventioner och hotar med minskad nyproduktion.

Regeringen vill givetvis ha en hög volym på nyproduktionen men måste ha is i magen när nu marknaden vänder. Det är nämligen så att dagens problem med svårigheter att sälja/hyra ut nyproducerade lägenheter utgör en kraftig medvind för det nuvarande hyrespressande investeringsstödet. Det finns redan tecken på att vi är på väg tillbaka till 2006 års branschsynpunkter.

Stig Tegle
Björn Alfredsson

Ragnar von Malmborg
Aktiva i Bostadsrådet

Ämnen i artikeln:

Stig Tegle

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.