Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Reaktioner på regeringssatsning

Publicerad: 26 augusti 2015, 12:06

Idag presenterade regeringen satsningar på bostäder i den kommande höstbudgeten. Flera av reformerna har aviserats tidigare, men en nyhet var att man kommer att lägga en miljard om året fram till 2019 på att rusta upp och energieffektivisera miljonprogramsområden. Beskedet väckte under dagen olika reaktioner.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHyresgästföreningenModeraternaSABO

– Allmännyttan har ökat renoveringstakten och energieffektiviserar framgångsrikt. Men naturligtvis finns det mer att göra och det är därför viktigt att regeringen säkerställer att stödet går till rätt åtgärder, till sådant som idag inte är företagsekonomiskt försvarbart, samt att kriterierna utformas på ett klokt sätt, säger Kurt Eliasson, vd för SABO.

“Löjeväckande”
Oppositionsborgarrådet i Stockholm, Joakim Larsson (M), tycker att förslaget är “löjeväckande”.

– Bara kommunala Svenska Bostäder har investerat över en miljard per år i upprustning av lägenheter, utan hjälp av statliga subventioner. Att regeringen nu slår sig för bröstet för en miljard om året nationellt är faktiskt löjeväckande, säger han.

Han skrev även ”Regeringens sk satsn på 1 miljard till renov av miljprogram och andra hyresrätter räcker till c:a tusen renov. Eller byter de bara kranarna?” på Twitter.

Även Fastighetsägarna är kritiska.

– Regeringen tror sig kunna köpa sig till en fungerande bostadsmarknad för skattepengar. Det är svårt att tolka deras insatser mot symptomen på en ickefungerande bostadsmarknad på annat sätt, när intresset för bakomliggande strukturproblem i stort sett lyst med sin frånvaro sedan regeringen tillträdde, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna Sverige.

Han menar att regeringen missgynnar istället för att premiera de bostadsföretag som gjort investeringar i underhåll och modernisering.

– Det sänder helt fel signaler till marknaden och riskerar ytterst att minska de totala investeringarna i befintliga bostadsbestånd på sikt, säger Reinhold Lennebo.

“Bra insatser”
Hyresgästföreningen är dock positiva och menar att det är välkommet att satsningarna konkretiseras.

– Det här är bra insatser och de är viktiga för att få fart på bostadsbyggandet, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, i en kommentar.

Tobias Olsson, förbundsordförande på Sveriges arkitekter, skriver följande på sin blogg: “Ska staten dela ut pengar till fastighetsägare för renoveringar som de själva rimligen ska ha budgeterat för måste satsningen ge ett rejält mervärde. Hur staten fördelar pengarna blir alltså avgörande för om det stannar vid ett antal punktinsatser eller om miljarderna förändrar på djupet.”

Läs mer om regeringens förslag här.

Maria Nordlander

Källa: Pressmeddelande SABO, Moderaterna Stockholm, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, samt Twitter och Tobias Olssons blogg

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.