Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Reaktioner på det slopade amorteringskravet

Publicerad: 23 april 2015, 15:00

Branschen välkomnar Finansinspektionens beslut att för närvarande slopa amorteringskravet. Dock är flera kritiska till hur de kunde lägga fram ett förslag som inte hade rättsligt stöd till att börja med, och menar att det har fått stigande bostadspriser som följd. Osäkerheten kring hur det kommer att bli till slut är också stor, även om det inte kommer att införas 1 augusti som planerat.


– Dagens beslut kan sannolikt göra att stressen minskar något och marknaden lugnar ner sig lite. Samtidigt förväntar sig många att det förr eller senare kommer någon form av reglering vilket kan fortsätta att motivera till att inte vänta med sin bostadsaffär. Det är olyckligt när spelreglerna för konsumenten är oklara. Det skapar en osäkerhet på marknaden och leder till spekulation som inte baseras på fakta, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

– Vi är kritiska till hur Finansinspektionen kunde lägga fram ett förslag som saknar rättsligt stöd. Priserna har stigit som en konsekvens av förslaget. Samtidigt välkomnar vi att Finansinspektionen inte går vidare med förslaget om tvångsamorteringar. Givetvis är det sunt att amortera ner sina lån, andelen hushåll med nya lån som amorterar har på några år ökat från drygt 40 procent till knappt 70 procent, men det bör ske genom frivilliga individuella amorteringsplaner. Om förslaget hade blivit verklighet skulle det hota bostadsbyggandet och göra det ännu svårare för långt fler att kunna skaffa sig en bostad, säger Bostadsrätternas vd Ulrika Blomqvist.

– Finansinspektionen drar tillbaka sitt amorteringskrav. Det tycker jag är bra. Inte för att jag har något principiellt mot att folk betalar tillbaka sina lån. Det bör man naturligtvis göra, någon gång. Men att tvinga folk att amortera enligt det förslag som nu dragits tillbaka är för aggressivt. Det bygger på en moralisk grund som säger att det är fult att låna och är direkt skadlig för den svenska ekonomin, skriver Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna i ett blogginlägg.

– Att Finansinspektionen tvingas att backa om amorteringskravet är bra för bostadsmarknaden, bra för de unga och bra för tillväxten. Amorteringskravet enligt förslaget skulle ha låst inne folk i deras nuvarande boenden samtidigt som reglerna hade stängt ute många unga från bostadsmarknaden, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom vid Stockholms Handelskammare.

– Det är mycket tufft för de många unga som ska in på bostadsmarknaden i Stockholm idag. Dagens besked gör det sannolikt möjligt för fler att kunna finansiera sin flytt från föräldrahemmet. Det i sin tur leder till flyttkedjor som är nödvändigt för en väl fungerande bostadsmarknad, säger Claudia Wörmann, analyschef på Svenska Mäklarhuset.

Maria Nordlander

Källa: Fastighetsbyrån, Bostadsrätterna, Stockholms Handelskammare och Svenska Mäklarhuset

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.