Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Rätten säger nej till amorteringskrav – igen

Publicerad: 26 oktober 2015, 15:33

Finansmarknadsminister Per Bolund.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Tidigare i år fällde kammarrätten i Jönköping Finansinspektionens förslag om amorteringskrav, då myndigheten ansåg att FI saknade mandat. Idag fick även det nya förslaget dock nej av rätten, som menar att kravet kan strida mot grundlagen.


Ämnen i artikeln:

AmorteringskravRegeringenPer Bolund

Tidigare i år fällde kammarrätten i Jönköping Finansinspektionens förslag om amorteringskrav, då myndigheten ansåg att FI saknade mandat. Regeringen har sedan dess, tillsammans med oppositionen, kommit överens om att ge FI ett sådant mandat. Idag fick även det nya förslaget dock nej av rätten, som menar att kravet kan strida mot grundlagen.

– Amorteringskrav som riktar sig till enskilda hushåll bör regleras i lag. Frågan har en direkt och påtaglig inverkan på enskildas ekonomi och bör inte kunna vara föremål för regelförändringar på myndighetsnivå, säger kammarrättspresidenten Stefan Holgersson i en kommentar.

“För att det överhuvudtaget ska vara möjligt att ge en myndighet mandat att meddela föreskrifter måste det finnas stöd för det i grundlagen. Promemorian landar i slutsatsen att det finns ett sådant stöd. Kammarrätten pekar i sitt yttrande på att det visserligen finns stöd för att göra en sådan bedömning men det är inte självklart att amorteringskrav riktat mot enskilda är en fråga som går att delegera till myndigheter” skriver Kammarrätten i ett uttalande.

– När regeringen nu överväger en lagändring får det inte råda några tveksamheter om att förslaget stämmer överens med grundlagen. Detta är en komplicerad fråga som kräver en grundligare utredning än vad som nu har presenterats, säger Stefan Holgersson.

Kammarrätten ifrågasätter också förslaget om att Finansinspektionen ska inhämta regeringens godkännande innan myndigheten meddelar föreskrifterna.

– Det är en udda konstruktion som inte på något sätt ger ökad legitimitet till förslaget. Den rimliga slutsatsen är att amorteringskraven påverkar både enskilda och samhället så mycket att regleringen bör ske genom lag, avslutar Stefan Holgersson.

Det var i september som regeringen beslutade att ändra lagen för att FI skulle få det mandat som då ansåg krävas för att de skulle kunna införa amorteringskrav på nya bolån.

Efter att regeringen kommit överens med de fyra allianspartierna, skickades en promemoria ut under hösten. Enligt planerna skulle förslaget klubbas 1 maj 2016.

Maria Nordlander

Källa: Kammarrätten i Jönköping

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.