lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Ramavtal för kommunalt bostadsbyggande

Publicerad: 10 januari 2017, 14:00

Hjältevadshus förslag har tagits fram av Tengbom.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har under hösten genomfört en nationell upphandling för bygget av flerbostadshus. Fyra aktörer har nu fått ramavtal.

Ämnen i artikeln:

SKR

Den nationella upphandlingen är unik – det är första gången SKL genomför en sådan för permanenta flerbostadshus. Tanken är att det ska ge kommunerna praktiskt stöd i arbetet för en ökad byggnadstakt.

– Under de senaste årens mottagande av flyktingar har kommunerna tagit ett stort ansvar och funnit kreativa lösningar för byggande och boende. När det nu gäller att skapa en långsiktig lösning på bostadsefterfrågan kommer den här upphandlingen att ge kommunerna ytterligare ett kraftfullt verktyg, säger SKL:s ordförande Lena Micko i ett pressmeddelande.

De aktörer som nu får ramavtal är Hjältevadshus, BoKlok, NCC och Villa Vida – också rankade i den ordningen.

– Vi är mycket nöjda med upphandlingsprocessen och har haft en bra dialog med leverantörerna. Vi kommer nu fortsätta att stödja beställare och leverantörer så att avropen från ramavtalet kan komma igång ute i kommunerna, säger Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd för SKL Kommentus Inköpscentral, som genomfört upphandlingen i samarbete med SKL.

Enligt SKL har intresset för upphandlingen varit stort. I en enkät som genomfördes tidigare sa nästan 90 procent av de 190 kommuner som svarade att de kunde tänka sig att använda ramavtalet.

De fyra bolag som nu tecknar ramavtal gäller den första delen av upphandlingen: ”lägre hus”. De kommer därmed att leverera flerbostadshus på mellan två och fyra våningar. Den andra delen, som omfattar hus på mellan fyra och sex våningar, beräknas vara klar under februari.

Avtalen signeras den 26 januari.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev