torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Putin: ”Gazprom kommer uppfylla alla dess skyldigheter”

Publicerad: 18 juli 2022, 13:24

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ser Rysslands agerande som utpressning. Foto: Virginia Mayo/TT, Getty Images, Shealah Craighead

Rysslands president Vladimir Putin försäkrar att gasleveranserna fortsätter trots Gazproms tidigare hänvisningar om ”force majeure”. EU lämnade ändå på onsdagen lagförslag för exempelvis uppvärmning av byggnader och alternativa energikällor.

Ämnen i artikeln:

Kriget i Ukraina

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

ND


– Gazprom har alltid uppfyllt och kommer uppfylla alla dess skyldigheter, säger Rysslands president Vladimir Putin sent på tisdagen, enligt Wall Street Journal.

Nord Stream 1 kommer enligt presidenten fortsätta leverera de kontrakterade mängderna gas till Europa. Leveranserna ska återupptas efter underhållet, men exporten och flödet vara begränsat om inte reservdelar till gasledningen anländer snart. 

– Om inte reservdelarna anländer kan exporten endast bli omkring 20 procent av dess kapacitet, säger Putin.

Läs även: Branschen om det brutala kriget i Ukraina

Leveranserna halverades redan när underhållet för gasledningen Nordstream 1 till Tyskland startades den 11 juli, som pågår till den 21 juli. Förra torsdagen meddelade Gazprom sedan att leveranser till minst en storkund stoppas med hänvisning till ”force majeure”, extraordinära omständigheter, retroaktivt från 14 juni – då bolaget drabbats hårt av sanktionerna mot Ryssland, enligt Reuters.

Hittills har Ryssland minskat eller stoppat gasleveranserna till 12 av 27 EU-länder och EU ser att ytterligare minskningar i gasleveranser är möjligt. 

– Ryssland utövar utpressning mot oss. Ryssland har gjort naturgas till ett vapen. EU-länderna påverkas olika av minskade ryska leveranser. Men det är avgörande att alla hjälper till solidariskt, sa kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens.

Beskedet är att EU bör minska användningen av naturgas med 15 procent från augusti till mars. På onsdagen la EU-kommissionen därför fram ett lagförslag för att hushåll, företag och offentliga inrättningar ska minska användningen av gas genom energisparande, byte till andra energislag och diversifiering av gasleverantörer.

”Genom att agera nu kommer att minska den negativa effekten på BNP, genom att undvika oplanerade åtgärder i krissituationer senare”, skrev kommissionen i ett pressmeddelande.

EU-länderna uppmanas att till september uppdatera sina nationella nödplaner för att visa hur målen ska uppnås med rapporter varannan månad. Förtur bör ges till sårbara konsumenter, som hushåll och kritiska anläggningar som sjukhus, samt viktiga sektorer som livsmedel, säkerhet, försvar och leveranskedjor. Och allmänheten informeras om minskad uppvärmning och kylning av fastigheter. 

”Länderna kan besluta om sänkningar av uppvärmning och kylning av offentliga byggnader, helst genom förnybar energi men i vissa fall kan byte till kol, olja och kärnkraft vara nödvändigt som tillfälliga åtgärder”, skrev kommissionen.

Ekonomer på Internationella valutafonden, IMF, uppger att en fullskalig nedstängning kan få dystra konsekvenser i form av energibrist, högre gas- och energipriser och ökad inflation.

Användningen av rysk gas har minskat med 60 procent sedan juni 2021 och jämfört med året innan minskade den totala användningen med 9 procent under det första kvartalet, enligt IMF, som beräknar att länderna kan hantera en minskning med 70 procent av gas från Ryssland med hjälp av alternativa energikällor och en naturligt lägre efterfrågan till följd av det höga priset. 

Men på sikt skulle den genomsnittliga förbrukningen minska med 15–40 procent och minska BNP med 6 procent för länder i Östeuropa och Italien, och 1 procent för övriga, enligt IMF. 

”Konsekvenserna kan mildras genom att säkra upp med alternativa energikällor, underlätta strukturella problem och dra ner på konsumtionen bland företag och privatpersoner. Fokus framöver ska vara att minska riskerna och förbereda sig på kris”, anser IMF. 

Kommissionen räknar med att om Ryssland stänger av gasleveranserna helt kommer EU:s BNP att sänkas 0,4 procentenheter i år. Men vid en kall vinter väntas BNP sjunka med 0,6 procentenheter. Om EU-länderna inte agerar nu, utan tvingas sätta in hårdare åtgärder senare blir BNP-fallet 0,6-1 procent vid en normal vinter och 0,9-1,4 procent vid en kall vinter.

Data från Nordstream på torsdagsmorgonen visade att gasflödet var uppe på 40 procent av kapaciteten efter underhållsstoppet, det vill säga ungefär samma nivå som före. Beskedet innebar lättnad för en marknad som hade befarat fortsatt stopp för leveranserna; europeiska gaspriser sjönk med upp till 6,5 procent på torsdagsmorgonen, enligt Bloomberg News.

Men den 27 juli stryps leveranserna igen så att enbart 20 procent av Nordstream 1-kapaciteten används på grund av att en turbin måste repareras.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev