Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Positiva reaktioner på Stråths förslag

Publicerad: 11 maj 2016, 09:29

Claes Stråth, som lett regeringens förhandlingar om hyressättningssystemet tillsammans med Hyresgästföreningen, SABO och avhoppade Fastighetsägarna, presenterade på onsdagen sina förslag. De innehållet bland annat en oberoende skiljenämnd, begränsad tid för hyresförhandlingar och införandet av en spärregel vid presumtionshyror.

Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHyresgästföreningenRegeringen

– Rapporten innehåller flera intressanta inspel och slutsatser. Vi ser mycket positivt på att Hyresgästföreningen och SABO har haft en konstruktiv dialog och lyckats enas om flera förslag för att utveckla hyressättningssystemet, säger tf bostadsminister Per Bolund.

Det var i mitten av mars som regeringen gav Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, i uppdrag att identifiera behov och ta fram förslag på hur dagens hyressättningssystem kan utvecklas. Uppdraget har skett i samråd med SABO, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna – som för en dryg vecka sedan hoppade av förhandlingarna då de menade att de inte kom någon vart.

Stråths förslag är bland annat:

En överprövning av hyressättningen: Stråth föreslår att en skiljenämnd inrättas för medlemmarna i SABO och Fastighetsägarna och för Hyresgästföreningen. Den ska på ett opartiskt sätt ta slutligt och bindande beslut om den årliga hyressättningen, den vid nybyggnation och presumtionshyror.

SABO:s vd Kurt Eliasson är positiv till förslaget.

– Med en sådan skiljenämnd garanteras vi ett beslut som gör att bostadsföretagen kan ta ställning till om man antingen kan gå vidare och bygga de nyproduktionsprojekt som prövats eller inte, säger Kurt Eliasson.

Stråth vill också se en spärregel så att presumtionshyrorna vid en prövning inte sänks när presumtionstiden går ut efter 15 år. Hyran ska istället ligga kvar på samma sätt, vilket enligt Stråth skulle eliminera hyresvärdens risk och öka förutsättningarna för en hållbar investeringskalkyl vid nyproduktion.

– Snart går tiden ut för de första presumtionshyrorna och hyresnivåerna kan då komma att prövas genom vanliga bruksvärdesjämförelser och bland SABOs medlemsföretag finns det en berättigad osäkerhet om vad det kommer innebära för de framtida intäkterna. Jag tycker därför att det här förslaget är bra, säger Kurt Eliasson.

Stråth vill dessutom införa en tidsbegränsning av förhandlingsperioden mellan parterna till tre månader.

– Det är en betydelsefull åtgärd. För bostadsföretagen är det nödvändigt att komma framåt i förhandlingarna, de är inte betjänta av långbänkar. Det är även viktigt för hyresgästerna så att de slipper leva i osäkerhet om vad de ska betala för sitt boende, säger Kurt Eliasson.

Även från Hyresgästföreningen är man i allmänhet positiv till förslagen, och säger sig återigen vilja samarbeta med Fastighetsägarna.

– Vi kommer fortsätta driva på både nationellt och regionalt för att genomföra de förändringar som har arbetats fram under samtalen med Stråth. Och vi sträcker återigen ut en hand både till Fastighetsägarna Sverige och till samtliga privata fastighetsägare så att vi, tillsammans med SABO, kan ta gemensamt ansvar för utvecklingen framöver, säger Marie Linder, ordförande på Hyresgästföreningen.

Här kan du ta del av hela Stråths rapport.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev