torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Politikerveckorna ställs in – Almedalen och Järvaveckan slopas

Publicerad: 2 april 2020, 08:31

Publik vid Stefan Löfvens tal i Almedalen 2018. Foto: Region Gotland/Tove Turesson

Både Almedalen i Visby och Järvaveckan i Stockholm ställs in i sommar på grund av coronakrisens framfart. Partierna fattade beslutet på onsdagskvällen, efter skärpta krav från Folkhälsomyndigheten.

Ämnen i artikeln:

AlmedalenJärvaveckanCoronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Järvaveckan på Spånga IP, norr om Stockholm, skulle ha ägt rum mellan 10 och 14 juni i år, men flyttas fram till samma datum nästa år. Politikerveckan har arrangerats sedan 2016. 

Årets Almedalen i Visby, Gotland, mellan den 29 juni och 5 juli, ställs också in. 

Beskedet bygger på de nya allmänna råden från Folkhälsomyndigheten om att undvika större sammanhang där flera personer träffas; som fester, bröllop och andra tillställningar. 

– Det är också viktigt att människor håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i ett uttalande. 

För Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna, kommer beskedet inte som någon större överraskning – så här skriver han på Twitter: 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

Från den 1 april är det alltså nya besked som gäller. Folkhälsomyndigheten informerar att alla verksamheter i Sverige är skyldiga att vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning. 

Detta gäller tillsvidare fram till den 31 december:

• Informera allmänheten, undvik att flera personer samlas, markera avstånd i exempelvis köer och erbjud möjlighet till handtvätt med tvål och vatten.

 

• Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. Ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.

 

• Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och aktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare, samt anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera sprida smitta. Annars bör de ställas in.

 

• Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och liknande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.

 

• Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.

 

• I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.

 

• 70-plussare och andra i riskgrupper bör begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel.

 

• 70-plussare bör undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas.

 

Källa: Folkhälsomyndigheten (1/4 2020)

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev