Politik
Politikerveckorna ställs in – Almedalen och Järvaveckan slopas
Publicerad: 2 april 2020, 08:31
Publik vid Stefan Löfvens tal i Almedalen 2018. Foto: Region Gotland/Tove Turesson
Både Almedalen i Visby och Järvaveckan i Stockholm ställs in i sommar på grund av coronakrisens framfart. Partierna fattade beslutet på onsdagskvällen, efter skärpta krav från Folkhälsomyndigheten.
Järvaveckan på Spånga IP, norr om Stockholm, skulle ha ägt rum mellan 10 och 14 juni i år, men flyttas fram till samma datum nästa år. Politikerveckan har arrangerats sedan 2016.
Årets Almedalen i Visby, Gotland, mellan den 29 juni och 5 juli, ställs också in.
Beskedet bygger på de nya allmänna råden från Folkhälsomyndigheten om att undvika större sammanhang där flera personer träffas; som fester, bröllop och andra tillställningar.
– Det är också viktigt att människor håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i ett uttalande.
För Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna, kommer beskedet inte som någon större överraskning – så här skriver han på Twitter:
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.
Från den 1 april är det alltså nya besked som gäller. Folkhälsomyndigheten informerar att alla verksamheter i Sverige är skyldiga att vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning.
Detta gäller tillsvidare fram till den 31 december:
• Informera allmänheten, undvik att flera personer samlas, markera avstånd i exempelvis köer och erbjud möjlighet till handtvätt med tvål och vatten.
• Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. Ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.
• Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och aktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare, samt anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera sprida smitta. Annars bör de ställas in.
• Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och liknande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.
• Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.
• I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.
• 70-plussare och andra i riskgrupper bör begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel.
• 70-plussare bör undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas.
Källa: Folkhälsomyndigheten (1/4 2020)