fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Politiker vill sälja Östermalmshallen: ”Tror vi skulle kunna få in miljarder”

Publicerad: 16 oktober 2020, 12:10

Clara Lindblom (V), oppositionspolitiker i Stockholms stad, anser att kommunen borde sälja den nyrenoverade Östermalms saluhall. Foto: Jessiga Segerberg / Mostphotos

Partiet, som sällan påhejar kommunala utförsäljningar, manar nu Stockholms stad att sälja Östermalmshallen för att rädda stadens idrottsverksamhet.

Ämnen i artikeln:

VänsterpartietStockholm

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Förslaget bottnar bland annat i att Stockholm har minst antal idrottsanläggningar per invånare i hela Sverige, men ändå inte har råd att bygga nya fotbollsplaner och idrottshallar. Något som har resulterat i obekväma träningstider och långa kötider för träningsintresserade. 

Läs även: Dennis Wedin (M) efter miljardnotorna: ”Vi kollar på privata lösningar”

– Barn och ungdomar borde inte behöva träna kl 23 på kvällen på grund av bristen på anläggningar, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd, till Fastighetsnytt. 

Hur stor är lokalbristen inom idrotten i Stockholm?

– Fastighetskontoret beräknar att det behövs investeringar på en miljard kronor per år de närmaste tio åren. Det kostar 2 miljarder bara att renovera alla av stadens simhallar. 

Hon medger att Vänsterpartiet tidigare har varit skeptiska till försäljningar av stadens saluhallar, men menar att en försäljning i det här fallet är rimlig om pengarna går till idrotten. 

Hur mycket klirr i kassan kan försäljningen ge?

– Östermalmshallen ligger i A-läge, fastigheten är nyrenoverad och köpkraften bra. Många reser dit för att handla. Jag tror därför att vi skulle kunna få in minst 2,5 miljarder kronor om man räknar med försäljningen av hotellet. 

Hur sannolikt är det att staden lyckas sälja den tillfälliga saluhallen?

– Inte särskilt, vilket är oerhört synd. Det var nog naivt att tro att den kan säljas. Få har plats för den på sin gård. 

Rött ljus för att sälja bostäder

Vänsterpartiet har inget emot att sälja fastigheter som inte är strategiskt viktiga för kommunen och har gjort det förut, men anser att den blågröna majoriteten drar in pengar på fel sätt. 

Läs även: Stockholm ska sälja tillfälliga saluhallen på Östermalm

– Det som gör mig förbannad är att de urskillningslöst vill sälja hyresrätter, förskolor, skolor och inte ens stänger dörren för att sälja ett helt bostadsbolag, men behåller lyxbyggen som Östermalmshallen. Vi tycker att man ska göra tvärtom, säger Clara Lindblom (V). 

Vilka fler försäljningar skulle ni vilja se? 

– Det är något som vi måste gå igenom förutsättningslöst. Men staden äger exempelvis 50 procent av Stockholmsmässan och skulle åtminstone kunna sälja av delar av den. Det viktigaste är att inte sälja människors hem. 

Berör hela Sverige

Stockholm är inte unikt. De flesta kommuner i Sverige står med samhällsfastigheter från 60- och 70-talet som behöver renoveras, oavsett om det handlar om idrottshallar, äldreboenden, skolor, förskolor eller annat. Många har också halkat efter med nyproduktionen jämfört med den snabba befolkningsökningen. 

– Det saknas resurser för det i dag. Men en sak som Vänsterpartiet har krävt i riksdagen är att man ska införa ett investeringsstöd för att bygga nya anläggningar och för att klimat- och energieffektivisera byggnader, säger Clara Lindblom. 

Hon tycker att det är viktigare än någonsin att det offentliga fortsätter att upprätthålla en hög investeringstakt, även under coronapandemin, för att konjunkturnedgången på anläggningssektorn inte ska bli för hög. 

– Just nu kan staten och kommunerna ta ett grönt kliv framåt och skapa sysselsättning genom att satsa på energieffektiviseringar och nya idrottsanläggningar. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev