Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Politiken har abdikerat i många år”

Publicerad: 30 juli 2018, 10:00

Bostadsbristen är fortsatt stor. Det behövs minst 30 000 nya hyresrätter med rimliga hyror varje år fram till 2020, enligt Hyresgästföreningen.


Ämnen i artikeln:

HyresgästföreningenHyresrätter

Bostadsbristen är fortsatt stor. Det behövs minst 30 000 nya hyresrätter med rimliga hyror varje år fram till 2020, enligt Hyresgästföreningen. ”Politiken har helt abdikerat från bostadspolitiken i många år”, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande.

Trots att det fortfarande är bostadsbrist i 255 av landets 290 kommuner, saktar byggtakten ned, enligt Boverket. Detta oroar Hyresgästföreningen som ser ett fortsatt stort behov av framför allt hyresrätter med rimliga hyror.

Det behövs 80 000 bostäder varje år fram till 2020, enligt Boverket. Hyresgästföreningen menar att minst 30 000 av de nya bostäderna varje år bör vara hyresrätter.

– 213 000 unga väntar fortfarande på att kunna flytta hemifrån, de behöver någonstans att bo, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande.

Han tillägger att de flesta inte vill eller kan köpa sig en bostadsrätt eller villa. Få är heller inte intresserade av nybyggda lägenheter med skyhöga hyror, enligt Johansson.

– Vad de unga i första hand behöver är hyresrätter med rimliga hyror, hyror som de har råd att betala.

Trots senaste årens byggboom är fortfarande behovet stort eftersom byggandet var extremt lågt under många år.

Hyresgästföreningens förslag för att öka byggandet är statliga topplån som underlättar finansieringen av nybyggda hyresrätter. Ett topplån kan till stora delar ersätta det egna kapital som bostadsbolagen måste ha för att få banklån till nyproduktion.

– Det tar tid att bygga ifatt, men det är det enda sättet att komma tillrätta med bostadsbristen. Politiken har helt abdikerat från bostadspolitiken i många år.

Det är anledningen till att vi i dag har en så pass allvarlig bostadsbrist, menar Hyresgästföreningen.

– Nu är det dags att politiken tar sitt ansvar och ser till att bostadsbolagen kan bygga fler hyresrätter med rimliga hyror, säger Björn Johansson.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.