Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Peter Eriksson blir ny bostadsminister

Publicerad: 25 maj 2016, 07:12

Bostadsminister Peter Eriksson.

Foto: Miljöpartiet.

Vid en presskonferens på onsdagen presenterade statsministern sin nya regering. Miljöpartiets före detta språkrör Peter Eriksson blir ny bostadsminister.


Ämnen i artikeln:

RegeringenStefan Löfven

Efter många spekulationer visar det sig alltså att valet faller på Peter Eriksson.

– Peter Eriksson är en av Miljöpartiets mest erfarna och rutinerade politiker, och han är resultatinriktad. Bostadspolitiken behöver gå in i praktiskt handlande på lokalplanet, säger Stefan Löfven under presskonferensen.

Han sa också att han tillsammans med Peter Eriksson kommer att kalla till sig “samtliga aktörer på bostadsmarknaden” för att se hur man kan sätta fler spadar i marken.

Bostadsbyggandet har ju blivit en av Sveriges allra största och viktigaste utmaningar. Jag är ödmjuk och stolt över att få leda det här arbetet. Staten har en viktig roll som partner och stöd till kommunerna, men också för att göra det enklare och snabbare att bygga fler och bra bostäder, bostadsområden som är vackra där människor kan känna sig stolta, säger Peter Eriksson.

– Jag tror och inbillar mig att min erfarenhet från kommun, till ordförande i ett litet bostadsbolag till de senaste åren ett europeiskt perspektiv gör mig väl anpassad för uppdraget.

Den närmsta tiden säger han att det viktigaste är att få ett bra resultat i de pågående förhandlingarna mellan oppositionen och regeringen.

– Jag tror att det är den avgörande frågan under den här mandatperioden, säger Peter Eriksson.

Peter Eriksson var Sveriges första gröna ordförande i kommunstyrelsen i Kalix, han har också varit ordförande i konstitutionsutskottet och under åtta år språkrör i Miljöpartiet tillsammans med Maria Wetterstrand.

– Han är dessutom norrlänning, vilket jag ser som ett bra personlighetsdrag, säger Stefan Löfven.

Bostadsministern kommer att sitta på Näringsdepartementet, precis som Mehmet Kaplan gjorde. Eriksson blir förutom bostadsminister även digitaliseringsminister.

Fler förändringar i regeringen
Förutom Peter Eriksson väljs ytterligare två nya ministrar in i regeringen. Ann Linde (S), idag statssekreterare till inrikesminister Anders Ygeman, blir EU- och handelsminister. Karolina Skog (MP), idag kommunalråd i Malmö och en av dem som Fastighetsnytt haft som kandidat till bostadsministerposten, blir minister med ansvar för miljöpolitik.

Isabella Lövin (MP), som nyligen valdes till nytt språkrör istället för Åsa Romson, blir istället för biståndsminister minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat. Hon blir även vice statsminister.

Näringsminister Mikael Damberg blir i och med Ann Lindes utnämning av med handelsfrågorna, och ska i stället fokusera mer på att få fram så kallade enkla jobb.

Energiminister Ibrahim Baylan blir även samordningsminister med ansvar för att samordna insatser för integration och mot segration.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

RegeringenStefan Löfven

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.