Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Per Bolund blir ny bostadsminister

Publicerad: 21 januari 2019, 10:30

Per Bolund.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP) – något branschen initialt reagerar positivt till. Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP). Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

Nyheten presenterades under en presskonferens efter att nyligen omvalda statsministern Stefan Löfven hållit sin regeringsförklaring.

Samtidigt inrättas alltså ett nytt infrastrukturdepartement, där tidigare infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) stannar på sin post. Som sällskap från han tidigare avsatte inrikesminister Anders Ygeman (S) som gör comeback i regeringen i form av energi- och digitaliseringsminister. Därmed separeras digitalisering- och bostadsfrågan, som i den tidigare regeringen båda låg under bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Peter Eriksson lämnar sin post som bostadsminister i den nya regeringen och går över till utrikesdepartementet där han blir biståndsminister.

Positiv bransch
Direkt efter nyheten presenterades var reaktionerna från branschen genomgående positiva till både utnämningen av Per Bolund samt flytten av bostadsfrågorna till finansdepartementet.

På Twitter skriver bland annat Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna: “Branschen brukar svära över bostadsministrar med för lång startsträcka. I det avseendet förstås positivt med Per Bolund som tvingats fördjupa sig i frågorna under den gångna mandatperioden. Bra med portföljen på Finansen, även om en bra samordning kring frågorna är viktigast“.

Linda Lövgren, bostadsanalytiker på WSP, skriver: “Positivt att bostadsfrågorna hamnar på finansdepartementet. Men vore bättre om ett stort parti hade bostadsministerposten, och ge den tyngd som posten förtjänar“.

Även från Hyresgästföreningen är det nöjda tongångar: “Äntligen flyttar bostadsfrågan in på Finansdepartementet! Vi gratulerar Per Bolund som får ta över bostadsfrågorna. Vi hoppas att du fortsätter stå upp för ett starkt konsumentskydd, även i bostadspolitiken“, skriver organisationen på Twitter.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, ser också han ljust på förändringarna: “Bostäder och finansmarknad fogas alltså ihop under Per Bolund. Det ger rätt struktur. Bolund har dock en del att bevisa och behöver dels visa större oberoende mot Finansinspektionen, dels vara öppen för dialog med branschen. Det kan bli bra, om Bolund visar öppenhet“.

Anders Lago, förbundsordförande på HSB, säger i ett pressmeddelande att han det är bra att bostadsfrågan nu hamnar på finansdepartementet och ser det som en förutsättning för att finansieringen av framtidens bostäder kommer upp på den politiska dagordningen igen.

– Bostadsfrågan lyftes försiktigt i januariöverenskommelsen, men betydligt mer måste till för att fler människor ska hitta ett eget hem. Stefan Löfven beskrev i regeringsförklaringen att sällan känner man sig så fri som när man sätter nyckeln i dörren till sin första lägenhet. Nu är det upp till Per Bolund och regeringen att verkligen se till att fler får uppleva den frihetskänslan, Anders Lago.

Vem är Per Bolund?
Per Bolund är 48 år gammal och bosatt i Stockholm. Under den senaste mandatperioden har han varit finansmarknadsminister och biträdande finansminister. Tidigare (2010-2011) har han bland annat varit oppositionsborgarråd för Miljöpartiet i Stockholms stad, samt närings- och ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet (2006-2010). Han är utbildad vid Stockholms universitet och Stirling University i Skottland där han pluggat biologi.

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.