Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

På jakt efter en nationell bostadspolitik

Publicerad: 11 januari 2016, 16:53

Göran Cars. Foto: Sigurdur J. Olafsson.

Sverige har en stolt tradition av framsynt bostadspolitik. Men idag hamnar vi i skamvrån. Alla pratar bekymrat om behovet av fler bostäder. Men tyvärr kan vi inte se röken av en sammanhållen nationell bostadspolitik.

Ämnen i artikeln:

Göran Cars

Sverige har en stolt tradition av framsynt bostadspolitik. Men idag hamnar vi i skamvrån.  Alla pratar bekymrat om behovet av fler bostäder. Men tyvärr kan vi inte se röken av en sammanhållen nationell bostadspolitik.

I den svenska samhällsdebatten har bostadsbristen under lång tid varit ett stående tema. Det byggs för få bostäder. Konsekvenserna är påtagliga för svensk ekonomi. Företag på tillväxande orter har svårt att hitta arbetskraft. Som om inte detta vore nog ser vi nu en flyktingvåg som ytterligare sätter press på bostadsmarknaden.

Om vi inte kan hantera denna utmaning väntar något jag vill karaktärisera som en katastrof. Tillväxten på utvecklingsorter kommer att hämmas.  Och jag fasar för scenariot att nyanlända flyktingar mer än temporärt kommer att hamna i tillfälliga boenden eller hos släktingar som redan i dagsläget är trångbodda – i områden som utmärks av utanförskap. Det vore en säker resa mot ett Sverige med ett flertal Molenbeeks.

Hur hanterar vi då denna utmaning idag? Inte särskilt väl vill jag hävda. Regeringen stoltserar över att man brutit en trend och tillskapat resurser för byggande av små miljövänliga bostäder. Det är utmärkt, men otillräckligt. Vad som behövs är något helt annat.

Det jag efterlyser kan bäst förstås i ett historiskt perspektiv. I den akuta bostadsbrist som uppstod i början av 1960-talet blev det uppenbart att små justeringar av regelverken och punktinsatser inte var lösningen på problemet.  En ny samlad bostadspolitik som gav nya villkor för bostadsbyggande lades fast. Vi ska förstås inte kopiera lösningarna från 1960-talet, men väl lära av dem.

Ronja Rövardotter lärde oss att när man står inför en ravinklyfta (”Helvetesgapet”) kan man inte ta sig över steg för steg. Man måste ha modet att hoppa. Vi befinner oss nu vid ravinkanten! De små stegen kommer inte, hur vällovliga de än är, att lösa problemet.

Det som krävs är en samlad nationell strategi. Vad är då problemet? Det handlar om att ta ett helhetsgrepp och att förstå att ett flertal olika regelverk och heliga kor måste ifrågasättas. Vi måste våga prata om marknadsanpassade hyror, även om det knappast gör de röda partierna glada. Vi måste ifrågasätta det kloka i avskaffandet av fastighetsskatten trots att sannolikt stora delar av KD inte skulle ’göra vågen’, etc. Varje regelverk har sina försvarsadvokater. Det duger inte!

Nu är det skarpt läge! Vi står inför stora utmaningar. Lösningen ligger i politiskt mod att våga lämna gamla positioner. Jag vill se en nationell samling där vi med insikt om stundens allvar är beredda att diskutera marknadshyror, fastighetskatt, reavinstbeskattning, ränteavdrag, byggmoms och hushållssubventioner. Då – men först då – tror jag vi kan få en bostadspolitik som kan skapa de incitament som är nödvändiga för möta de utmaningar bostadsmarknaden står inför.

Göran Cars
Professor i samhällsplanering, KTH

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev