Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Övertygad om att de kan göra mer”

Publicerad: 25 januari 2016, 16:30

Kurt Eliasson, vd, SABO.

Vi måste öka bostadsbyggandet om Sverige ska kunna ta sig ur dagens extrema bostadsbrist. Enligt Boverket behöver det byggas 705 000 bostäder åren 2015-2025. I år är därför det år då det industriella bostadsbyggandet måste få ett ordentligt genombrott i Sverige, priserna pressas och konkurrensen på marknaden öka.


Vi måste öka bostadsbyggandet om Sverige ska kunna ta sig ur dagens extrema bostadsbrist. Enligt Boverket behöver det byggas 705 000 bostäder åren 2015-2025. I år är därför det år då det industriella bostadsbyggandet måste få ett ordentligt genombrott i Sverige, priserna pressas och konkurrensen på marknaden öka.

Allmännyttans erfarenhet är att lägre byggpriser och mer byggbar mark samverkar positivt. Ju lägre byggpris, desto mer mark är byggbar ur ett marknadsperspektiv. Och omvänt: Ju högre byggpriser, desto mindre mark blir marknadsmässigt byggbar. Den insikten bör både byggbolag och beställare ta till sig.

SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, har redan bidragit till lägre byggpriser genom att sätta hårda pristak i ramupphandlingar av typhus. Resultatet är SABOs Kombohus, hyresrätter som byggs till 25 procent lägre pris än övriga marknadspris. För många bostadsföretag har det varit avgörande för att kunna få ihop kalkylen och sätta spaden i marken. Glädjande är också byggbolagens stora intresse av att leverera hus till dessa priser.

Regeringen har deklarerat att man vill ha en modell med typgodkända hus och att de tekniska egenskapskraven ska vara lika i hela landet. Det är positiva besked och skulle förenkla plan- och byggprocesserna och påskynda utvecklingen av industriellt byggda typhus. Sådana byggprocesser blir effektivare och man sparar både tid och pengar.

Även om byggbolagen gjort en hel del, är jag övertygad om att de kan göra mer för att effektivisera sitt arbete och att de även mår bra av att utsättas för mer konkurrens. Om till exempel flera europeiska länder ställer gemensamma krav vid upphandlingar och på så sätt trycker på arbetet med harmoniserade byggregler inom EU, skulle fler utländska bolag kunna konkurrera i Sverige.

Kommunledningarna i Sveriges tillväxtorter behöver fortsätta ta fram byggbar och detaljplanelagd mark och de behöver se över sina markpriser och exploateringsavgifter.

Ansvaret att pressa byggpriserna ligger även hos beställarna. Både privata och allmännyttiga fastighetsägare måste nagelfara de egna kraven och prioriteringarna, och bli tuffare gentemot entreprenörerna i sina beställningar och upphandlingar.

Att öka bostadsbyggandet är absolut avgörande för att klara bostadsförsörjningen, de bostäder som redan finns kan inte härbärgera den ökande befolkningen och bristen kan inte lösas med mer trångboddhet. De som förespråkar marknadshyror där högstbjudande hyresgäster flyttar in och befintliga centrifugeras ut i periferin ser inte till helheten. Vad Sverige behöver är ett krafttag med tydligt samhällsansvar.

Kurt Eliasson
Vd, SABO

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.