Söndag05.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Sök

Politik

Oroar sig för bolån – hos grannen

Publicerad: 29 Mars 2016, 11:11

Foto: Dreamstime.

71 procent av svenskarna säger att deras hushåll inte har för stort lån, 6 procent säger att de har det. Däremot är många negativa till grannens lån – 76 procent säger att många andra hushåll har för stora lån.


Ämnen i artikeln:

Nordea

Andelen svenskar som tror på stigande bostadspriser sjunker. Knappt hälften tror idag att bostadspriserna kommer att stiga, jämfört med de 65 procent som trodde det för ett halvår sedan. Det visar Nordeas senaste bostadsbarometer.

Andelen som tror på stigande bostadsräntor sjunker också, från 33 procent i höstas, jämfört med 36 procent i dag.

–  Det är ändå varannan som räknar med stigande bostadspriser och ännu fler bland de yngre och medelålders. Bland 26-39-åringar är det 58 procent som tror på stigande bostadspriser. Det är också i den åldern som bostadsfrågan verkligen står högt på agendan och det kan vara både positivt och negativt att man förväntar sig stigande bostadspriser, säger Nordeas Privatekonom Ingela Gabrielsson.

Det finns tydliga regionala skillnader. Framför allt är det stockholmare och smålänningar som tror på stigande bostadspriser, med 56 respektive 54 procent.

Ingela Gabrielsson. Foto: Nordea.

Ingela Gabrielsson. Foto: Nordea.

En majoritet 65 procent är nöjda med sin ekonomiska situation avseende hus och bolån. De flesta är nöjda med sina egna lån, 71 procent säger att deras hushåll inte har för stort lån, 6 procent säger att de har det. Däremot är många negativa till grannens lån –  76 procent säger att många andra hushåll har för stora lån.

–  Det väcker frågan om vi har en realistisk syn på vår egen boendeekonomi. Vi borde nog titta lite närmare på den istället för att fundera över hur andras ekonomi ser ut. En majoritet på 69 procent tror samtidigt att vi har en bostadsbubbla. Gäller det också bara andra hushåll än det egna? säger Ingela Gabrielsson.

Ett slopande av ränteavdragen skulle inte påverka ekonomin för 6 av 10 hushåll. Sju procent anser att de skulle få svårt att klara ekonomin.

–  Det verkar vara en överdriven subvention. Skulle räntorna stiga snabbt är det dock möjligt att hushållen ändrar inställning, säger Ingela Gabrielsson.

Ytterligare en förändring som diskuteras är reavinstskatten. Nordea har ställt frågan om ett borttagande av den skulle underlätta ett byte till en mer passande bostad. Det anser 24 procent i genomsnitt och 35 procent av stockholmarna.

–  Reavinstskatten som den är utformad idag upplevs som ett hinder framförallt för de som har sett en stor ökning av marknadsvärdet på sin bostad och som därför tvekar att förändra sin boendesituation, säger Ingela Gabrielsson.

Här kan du ta del av Nordeas undersökning.

Redaktionen

Källa: Nordea

Ämnen i artikeln:

Nordea

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.