onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Öppnar för samarbete över blocken

Publicerad: 13 januari 2016, 08:56

Stefan Löfven. Foto: Magnus Länje.

Regeringen, med Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Mehmet Kaplan i spetsen, öppnar för samtal över blockgränserna för att öka byggtakten, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Ämnen i artikeln:

Magdalena AnderssonRegeringenStefan Löfven

Regeringen, med Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Mehmet Kaplan i spetsen, öppnar för samtal över blockgränserna för att öka byggtakten. Detta i en debattartikel i Dagens Nyheter på onsdagen.

Enligt Boverkets senaste prognos behövs 700 000 nya bostäder fram till år 2025. För att det ska gå behövs en byggtakt i nivå med den under miljonprogrammet. Regeringen har tidigare fått kritik för att vara handelsförlamade i frågan, bland annat undrade Moderaternas bostadspolitiska talesperson Ewa Thalén Finné “Mehmet Kaplan, var är du?” när hon i slutet av året efterfrågade aktion från regeringen.

Nu bjuder regeringen dock in till samtal, i en inbjudan som riktas till Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Samtalen kommer att ledas av Magdalena Andersson och Mehmet Kaplan.

”Alla ansvarstagande partier måste nu lägga politiska låsningar och konflikter åt sidan för att fram innovativa och realistiska sätt att öka byggandet” skriver de tre regeringsföreträdarna på DN Debatt.

De skriver att det finns tre områden där de krävs reformer.

- Förenkla regelverken: ”Regeringen kommer att fortsätta arbetet med att förändra plan- och byggreglerna i syfte att förenkla, främja konkurrens och korta tiden från idé till färdigt hem
- Öka byggkapaciteten: ”Regeringen vill kraftigt öka antalet utbildningar som kan ge arbetslösa möjligheter att arbeta i byggbranschen. Den svenska marknaden behöver även i större utsträckning än i dag öppnas för utländska byggbolag

- Finansiering och ökad rörlighet: ”Regeringen vill se över behovet av att komplettera investeringsstödet med nya former av hyresgarantier (..) Om behov finns är regeringen beredd att tillföra medel till SBAB för utlåning till allmännytta, byggföretag och kommuner för nybyggnation av både hyresrätter och bostadsrätter

Låt oss debattera de enskilda förslagen men vara överens om att målet för att tillgodose behovet av bostäder. I det arbetet är regeringen beredd att göra det som krävs” skriver trion på DN Debatt.

Texten uppdateras.

Redaktionen

Källa: Dagens Nyheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev