Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Öppnar för nya bostadspolitiska samtal

Publicerad: 8 september 2017, 06:42

Bland annat stod Ylva Johansson, Annie Lööf och Per Bolund på scen.

Foto: Maria Nordlander.

Under ett så kallat hearing på fredagsmorgonen frågades politiker ut om utvecklingen framåt i Stockholmsregionen. Bland många självklarheter meddelade regeringsföreträdare ett tydligt ”ja” i frågan om nya bostadssamtal med oppositionen.


Ämnen i artikeln:

Annie LööfRegeringenStockholms HandelskammarePer BolundYlva Johansson

Branschen gör vad den kan för att få upp bostadsbristen på agendan inför nästa års riksdagsval – på fredagen exakt om ett år. I Stockholms Handelskammares regi behandlades flera av de frågor som rör branschen, och Stockholms utveckling.

En av dem är bostadsfrågan – i en huvudstad där företag återkommande klagar på svårigheten att rekrytera på grund av bostadsbristen, men där byggtakten också stigit varje år de senaste åren.

Vid en handuppräckning räckte dock ingen i panelen upp handen på frågan om bostadsbristen kan byggas bort. Istället verkar fokus ligga på förändringar i regler och strukturer.

­– Köerna växer trots att det byggs mer. Vi måste ta tag i de stora frågorna som hyresregleringen på hyresmarknaden och att riksintressen idag täcker halva Sverige yta, vilket i praktiken betyder att det inte går att bygga i halva Sverige. Vi måste också underlätta för andrahandsuthyrning, men framför allt måste vi ta tag i de stora strukturreformerna där skatterna är den stora pusselbiten, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Regeringsföreträdarna på plats, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP), är nöjda med den ökade byggtakten – men håller med om att det krävs större strukturreformer för att komma till rätta med problemen på bostadsmarknaden.

– Jag är glad att det finns en vilja att diskutera och ta tag i frågorna. En stor skillnad under mandatperioden är att de olika departementen jobbar tillsammans, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Förra året bjöd regeringen in till bostadspolitiska samtal med Alliansen och Vänsterpartiet – samtal som slutade med att oppositionen lämnade under något stormiga förhållanden. Sedan dess har samtalen legat på is – men både Ylva Johansson och Per Bolund meddelar att dörren står öppen för nya samtal – även om någon formell inbjudan inte verkar ha kommit.

– Men för att Stockholm ska växa behöver vi även bygga på andra ställen än just här. För det krävs stora investeringar i infrastruktur som gör att arbetsmarknadsregionen växer, säger Ylva Johansson.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.