Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Opinion: Ola Johansson (C)

Publicerad: 3 maj 2014, 05:59

Ola Johansson, (C), Bostadspolitisk talesperson.

I sitt förstamajtal kastade Stefan Löfvén fram förslaget att ta 3 miljarder från de statligt ägda företagen, ge dem till SBAB för att låna ut till förmånliga villkor till företag som bygger hyresrätter.

Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

I sitt förstamajtal kastade Stefan Löfvén fram förslaget att ta 3 miljarder från de statligt ägda företagen, ge dem till SBAB för att låna ut till förmånliga villkor till företag som bygger hyresrätter. Sedan tidigare är det känt att Socialdemokraterna velat satsa en miljard i investeringsstöd till ”små lägenheter”. Det var i slutet av april när budgetmotionen presenterades, sedan dess har någon på Sveavägen gjorts uppmärksam på att man genom att undergräva statliga bolags soliditet, kan öka nivån på subventionerna och hitta nya sätt att styra marknaden genom att tala om vad de ska bygga, var och hur.

Höga räntor har inte varit det stora problemet vid bygginvesteringar, utan snarare det höga kostnadsläget och den dåliga konkurrensen. Under mer än 50 år har man vant sig vid att kunna ha ett högt kostnadsläge utan att det drabbat bostadskonsumenten, eftersom staten betalat mellanskillnaden. Sedan 2006 har Alliansen skapat långsiktigt hållbara förutsättningar för branschen att förändra sig själv. En ny och enklare plan och bygglag, hårdare press på kommunernas markpolitik och snabbare handläggning har lagt grunden. Resultaten ser vi nu i form av ett bostadsbyggande som är på väg uppåt och en bostadsmarknad som är mer rörlig, där tillgången på bostäder ökar. Vi ser det i både Byggindustriernas och Trä- & möbelföretagens statistik. Branschen förnyas och erbjuder fler industriella lösningar som passar de svagare bostadsmarknaderna bättre.

Doktor Löfvén ordinerar istället mer av den medicin som gjort att patienten insjuknat och riskerar på så sätt hindra den självläkning som nu sker och som med Alliansens rehab kommer att återskapa en frisk och fungerande bostadsmarknad, där det byggs bostäder i hela landet.

Med enklare regler snabbare och mer förutsägbara planprocesser och sänkta byggkostnader ökar takten i bostadsbyggandet och vi får fram fler hyresrätter. Ökar man också utrymmet för en friare hyressättning, där bostadens marknadsmässiga värde har ett genomslag så ger vi byggföretag drivkrafter att nyinvestera och renovera. Företagsekonomiska skäl finns för fastighetsägarna att hålla kostnaderna nere. Det vore därför förödande att sätta marknadsekonomin ur spel genom direkta subventioner och en konstgjord utlåning.

Att låna ut till förmånligare villkor för att underlätta sådant bostadsbyggande som annars inte hade blivit av låter kanske bra, men det finns risker med en sådan politik. Det är att dessa i grunden tveksamma affärer inte bär sig i längden och att de i en sådan volym som det skulle handla om undergräver både staten och banksystemen. Det var vad som hände i USA med bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac, som delvis orsakade den globala finanskrisen, när sådana som inte hade förutsättningar att ta lån gavs krediter. Det är kanske skillnad på privatpersoner och byggföretag, invänder någon. Ja, men långsiktigt måste tron på projektet i sig vara sådan att det skulle genomföras också under normala villkor. Inte minst måste det finnas en kalkyl som innebär att husen kan underhållas och förvaltas under minst 50 år utan stöd.

Socialdemokraternas tal om investeringsstöd och oförutsägbara byggkrediter leder till passivitet och försiktighet. Centerpartiet håller med fastighetsägare och byggföretag som säger nej till subventioner och ja till fortsatt regelförenkling.

Ola Johansson, riksdagsledamot, Halland
Centerpartiets bostadspolitiske talesperson

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev