Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Politik

Opinion: Krav på en pensionärsvänlig bostadspolitik

Publicerad: 2 September 2014, 14:17

Den största utgiften för en pensionär är ofta hyran och med en ökande bostadsbrist är de äldre extra drabbade.


Ämnen i artikeln:

Hyresgästföreningen

Inför det förestående valet utgör äldre över 65 år den största väljargruppen med 25 procent av den totala väljarkåren, varav 56 000 finns i Västernorrland. Ändå har hushållsekonomin blivit allt tuffare för flera pensionärer med 6000-7000 kr i månaden. Sedan år 2005, har därför antalet svenska pensionärer som lever under EU:s fattigdomsgräns ökat med nästan 70 procent till 225 000. Den största utgiften för en pensionär är ofta hyran och med en ökande bostadsbrist är de äldre extra drabbade. I pensionärsorganisationernas krav på bättre pensionärsvillkor, ingår därmed även krav på en pensionärsvänlig bostadspolitik där äldre får bostäder på rimliga villkor.

Hyresgästföreningen gjorde en kartläggning av bostadsköerna i riket med oroväckande resultat. Medelkötiden för en etta är 32 månader och 246 av 290 kommuner uppger brist på hyresrätter. Det försvårar för de äldre att konkurrera på bostadsmarknaden. Tidigare i år kritiserades staten av Riksrevisionen för att kommunerna ej har fått tillräckliga resurser för att erbjuda äldre tillgänglighetsanpassade och centralt belägna bostäder med till exempel hiss och närhet till samhällsservice. Ofta måste de äldre bo kvar i småhus och lägenheter med usel tillgänglighet vilket begränsar deras boendekvalité. Hälften av de hundra kommuner som svarade på Riksrevisionens enkät kan inte erbjuda äldre tillgängliga bostäder. Endast 10 procent av dessa kommuner kunde finansiera nybyggnation på egen hand.

En medlemsundersökning av Pensionärernas riksorganisation styrker de äldres särskilda boendebehov. En fjärdedel önskar flytta till ett eget mindre boende medan resten ville till särskilt boende såsom trygghetsboende. Dock har trygghetsboendena blivit en klassfråga, för dessa är antingen nybyggda eller nyrenoverade. Sundsvalls kommun till exempel har äntligen aviserat fler bostäder och ska bygga 169 äldreomsorgsplatser. Vi hade önskat liknande och billiga satsningar på den ordinarie bostadsmarknaden. Enligt uppgift kommer 54 nya lägenheter att tillkomma hösten 2016. Dessvärre kommer en ny lägenhet på 50 kvadratmeter kosta 7200 kr/månad, en för dyr hyra för många.

För att förebygga bristen på tillgängliga bostäder krävs det ambitioner. Enligt Boverket blir befolkningen i Sverige och särskild Norrland allt äldre. Därför bör de berörda kommunerna inventera tillgängligheten i dess bostadsbestånd för att kartlägga behoven och presentera ett åtgärdsprogram.

Vi äskar därför att stat och kommun anstränger sig för att ge våra äldre goda bostadsförhållanden. Statens investeringsstöd till äldrebostäder bör ökas och förenklas samt kommunala förvaltningar måste samverka i bostadsförsörjningsarbetet för att underlätta för framtida pensionärer. Kombinerat med skattefria underhållsfonder för upprustning, rotavdrag för hyresrätter och stärkt hyresgästinflytande vid ombyggnationer, gör vi således bostadspolitiken mer human för våra äldre.

Eda Anderson, ordförande PRO Medelpad
Jarl Strömbäck, ordförande SPF Västernorrland
Lillemor Göransson & Ali Qadiri, ordförande resp. utredare i Hyresgästföreningen, Norrland

Ämnen i artikeln:

Hyresgästföreningen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.